Eleştirel erkeklik çalışmaları çerçevesinde öteki erkeklerin (trans) erkeklik deneyimleri: Bir alan araştırması
Other men's experiences of (trans) masculininity from the framework of critical masculinity studies: A field study
  1. Tez No: 656664
  2. Yazar: UMUT DERİN EROĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet İnşası, Cisgender, Heteronormatif, Trans Erkek, Eleştirel Erkeklik, Gender Construction, Cisgender, Heteronormative, Trans Man, Critical Masculinity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Cinsiyet bireylerin tek başlarına inşa edebildikleri bir olgu değildir, cinsiyet inşası toplumsaldır. Toplumsal kodların gölgesinde inşa edilen cinsiyet kimlikleri, cisgender heteronormatif bir motivasyon ile hizaya sokulmaktadır. Hizaya sokulan cinsiyet kimlikleri tek tipleşmiş ve özgünlüğünü yitirmiştir. Cisgender heteronormatif cinsiyet kimlikleri ikilidir. Bu ikililik“makbul kadın”ve“makbul erkek”i yaratmaktadır. Bu cendere içinde translar da aynı cisgenderlar gibi cinsiyet kimliklerini yorucu bir mücadele sonucunda oluştururlar. Bu çalışma, erkeklik inşaları cisgender erkeklerden farklı dinamikler etkisinde gerçekleşen trans erkeklerin erkeklik deneyimlerini araştırmak, toplumsal cinsiyet rollerinin kimlik inşasındaki etkisini analiz etmeyi amaçlamıştır. Çalışma eleştirel erkeklik perspektifinden analiz edilecektir. Çalışmada trans erkek beyanı olan 15 kişi ile mülakat yöntemi ile görüşülmüş ve veriler nitel içerik analizi ile analiz edilmiştir. Trans erkeklerin erkeklik inşalarının analiz edildiği bu çalışmada bulgular 5 başlıkta toplanmıştır. Trans erkeklerin hem“toplumun erkekleri”oluşu hem de cinsiyet kimliklerinden kaynaklı“öteki erkeği”temsil etmeleri bağlamında yapılacak çalışmalar oldukça değerlidir. Nitekim alanyazında da önemli bir boşluk olduğu görülmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın literatürdeki önemli bir boşluğu dolduracağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın erkeklik ve toplumsal cinsiyet literatürüne kritik katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender is not a phenomenon that individuals can construct by themselves, gender construction is social. Gender identities constructed in the shadow of social codes are brought into line with a cisgender heteronormative motivation. Gender identities that are brought into alignment have become standardized and not unique anymore. Cisgender heteronormative gender identities are binary. This duality creates“acceptable woman”and“acceptable man”. In this mangle, trans people, form their gender identity as a result of a tiring struggle. like cisgenders. This study aims to investigate the masculinity experiences of trans men, whose masculinity constructions are under the influence of different dynamics than cisgender men, and to analyze the effect of gender roles on identity construction. The study will be analyzed from a critical masculinity perspective. Therefore, this study is thought to fill an important gap in the literature. In the study, 15 people who declared trans men were interviewed using the interview method and the data were analyzed with qualitative content analysis. In this study, in which the masculinity constructions of trans men were analyzed, the findings were collected under 5 headings. Studies to be conducted in the context of trans men being both“men of society”and representing the“other man”due to their gender identity are very valuable. As a matter of fact, it is seen that there is an important gap in the literature. Masculinity constructed gender roles of trans men in Turkey of this study will be decoded. This study is expected to contribute critically to the literature on masculinity and gender.