Piyasada satılan ticaret gübrelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
- Tez No: 65671
- Danışmanlar: PROF. DR. RAFET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gübreler, fiziksel ve kimyasal özellikler, radyoaktivite, fertilizers, physical and chemical properties, Radioactivity
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
IV ÖZET PİYASADA SATILAN TİCARET GÜBRELERİNİN BAZI FİZİKSEL ve KİMYASAL ÖZELLİKLERİ EGİNÇ, BANU Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rafet Kılınç Şubat 1997, 24 sayfa Bu çalışmada; Üre, NH4NO3 ( % 33 ), NH4NO3 ( % 26 ), KN03, ( NH4 )2S04, MAP, DAP, K2S04 ( kristal ), K2S04 ( granule ), CAN, TSP, 15-15-15, 20-20-0 olmak üzere 13 adet gübre kullanılmıştır. Bu gübrelerin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirleyebilmek amacıyla; % kalıntı, pH, E.C., % total N, % P205, % K20 analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda kalıntı bırakmayan ve % 100 çözünen gübrelerin; Üre, KNO3, NH4NO3 ( % 33 ), ( NH4 )2S04 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca gübrelerin pH durumları incelendiğinde minumum ve maximum değerlerin 3.21 ile 7.78 arasında değiştiği ve tüm gübrelerin tuzluluk indekslerinin ise normal sınırlar içerisinde olduğu saptanmıştır. % 100 çözünen gübrelerin pH durumlarının orta, hafif asit ve nötr sınıfa girmesi, buna ilaveten E.C lerininde uygun olması bu gübrelerin örtü altı yetiştiriciliğinde ve damla sulama sistemlerinde güvenle kullanılabileceğini göstermiştir. Deneme sonucunda fosforlu gübrelerden çözeltiye geçen etkili madde miktarları olması gerekenden biraz düşük bulunmuştur. Mineral gübrelerin kapsadıkları radyoaktivite miktarlarını saptamak amacı ile yapılan radyometrik ölçümler sonucunda potasyumlu ve fosforlu gübrelerde azotlu gübrelerden daha yüksek miktarda radyoaktivite belirlenmiştir. Bu gübrelerdeki radyoaktivitenin kaynağı; Uranyum, Toryum ve Potasyum-40' dır. Bu gübrelerden çözeltiye geçen radyoaktivite miktarı incelendiğinde, çok düşük bir miktarın çözeltiye geçtiği görülmüştür. ( 73.3 ppm uranyum içeren TSF nin suda çalkalanması ile uranyum kapsamının 1.27 ppm' i süzüntüye geçmiştir. ) Ayrıca Neubauer denemesi ile bitki yetiştirilmiş ve gübrelerden bitkiye geçen radyoaktivite miktarı saptanmıştır. Sonuçta tanık ortalama 121 bq / Kg radyoaktivite gösterilirken, 15-15-15 gübresi ile yetiştirilen bitkide 745 bq / Kg ile en yüksek radyoaktivite ölçülmüştür. Dünya Sağlık örgütü' nün 2000 bq / Kg' a kadar radyasyon içeren tarım ürünlerinin tüketilmesinde bir sakınca görmediği dikkate alınırsa, denemede kullanılan fosforlu ve potasyumlu gübrelerden bitkiye geçen radyoaktivite miktarlarının normal sınırlar içinde olduğu ve bu miktarların insan ve çevre sağlığı açısından bir sakınca yaratmayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF MINERAL FERTİLEZERS SOLD İN TURKISH MARKETS EGÎNÇ, Banu Msc in Agriculture Faculty Soil Departmant Superviser : Prof. Dr. Rafet Kılmç February 1997, 24 pages In this research work some important physical and chemical characteristics of some fertilizers ( Ürea, NH4NO3 ( 33% ), NH4NO3 ( 26% ), KN03, (NH^SO^ MAP, DAP, K2S04 (kristal), K2S04 (granule), CAN, TSP, 15-15-15, 20-20-0 ) produced in Turkey were determined. Residue percentage, pH, E.C., Total N %, P205 %, K20 % analyses results have shown that; Ürea, NH4NO3 ( 33% ), KNO3, (NH4)2S04 can completely dissolve in water, without any residue. On the other hand pH and E.C. values of these fertilizers were suitable to safely use them in greenhouse and drip irrigation applications. Water soluble P205 percentages of phosfatic fertilizers were found low than their normal chemical formulations written on fertilizer bags. Radioactivity content of the chemical fertilizers also performed. According to the results, radioactivity content of potassium and phosphorus fertilizers were higher than nitrogen fertilizers. The sources of the radioactivity measured in the potassium and phosphorus fertilizers were Uranium, Thorium and Potassium-40. But, the quantities of uranium transfered into water fase from fertilezers were too low. The results of Neubauer experiment organized to determine the radoactivity quantities transfered to the plants showed that, maximum transfere has realized in 15-15-15 as 745 bq / Kg while controls have only 121 bq / Kg. According to World Health Organisation limits these amount of radioactivity existing in the plants are not too high for the public health.