HPGe dedektörün verim tayini ve verim fonksiyonunun geliştirilmesi
  1. Tez No: 65673
  2. Yazar: ÖZLEM EPİK (KARADENİZ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HPGe dedektörü, verim tayini, verim eğrisi, HPGe detector, determination of efficiency, efficiency curve
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET HPGe DEDEKTÖRÜN VERİM TAYİNİ VE VERİM FONKSİYONUNUN GELİŞTİRİLMESİ EPİK (KARADENİZ), özlem Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Güngör Yener Ağustos 1997, 36 sayfa "2 Bu çalışmada, aktif hacmi 184 cm olan bir HPGe dedektörün fotopik özverimi 80 keV-1500 keV enerji aralığında tayin edildi. HPGe dedektörün fotopik özverirnini bulmak için, uzak geometride yerleştirilen standart kaynaklarla alman sayımlar ve bu kaynaklara ait aktiviteler kullanıldı. Yirmi farklı gama enerjisi için verim değerleri hesaplandı. Elde edilen verim değerlerine uyan verim eğrisi iki farklı skalada gösterildi. Bir bilgisayar programı ile bu eğrilere uyan fonksiyon ve parametreler elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENCY DETERMINATION OF THE HPGe DETECTOR AND DERIVING THE EFFICIENCY FUNCTION EPİK (KARADENİZ), Özlem MSc, Nuclear Science Institues Supervisor: Prof. Dr. Güngör Yener August 1997, 36 pages In this study, the intrinsic full-energy peak efficiency of a 184 cm3 HPGe detector was deteirnined in 80 keV-1500 keV energy range. To determine the intrinsic full-energy peak efficiency of the HPGe detector, the counts taken from the standart sources in far geometry and the activities of these sources were used. The efficiency values were calculated for twenty different gama energies. The efficiency curve, which is fitted the efficiency values obtained, was shown in two different scale. The functions and parameters which are fitted the efficiency curves were obtained by a computer program.