Irak Türkmen kadın şairleri ve toplum üzerindeki etkileri
Iraq-Turkmen women's poes and its impacts on society
  1. Tez No: 656744
  2. Yazar: SARAH IDREES GHAZI GHAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Edebiyatı, Türkmen Kardaşlık Ocağı, Türkmen Şairleri, Iraqi literature, Turkmen literature, the journal 'kardaşlık, Turkmen poets
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Irak Türkmen edebiyatı 1918 yılından önce dünya Türk edebiyatının önemli bir parçası olmuştur. Nesimi ile başlayan yazılı Türkmen edebiyatı, Fuzuli ile devam etmiştir. 1918'den sonra Irak Türkmen edebiyatının dönüm noktası başlamıştır. Irak, Osmanlı İmparatorluğundan sonra İngiliz hâkimiyetinde kendi edebiyatını oluşturmuştur. Son yüz yılda (1918-2018), Irak'ta yüzlerce Türkmen şair, yazar ve edebiyatçı yetişmiş ve Divan edebiyatı, manzum şiir, hikâye ve düz yazı alanlarında bir çok eser kaleme almışlardır. 1 Şubat 1959 tarihinde açılan Bağdat Radyosu Türkmence Bölümünde yapılan edebi programlar, Türkmen edebiyatının tanıtılması ve yayılmasına büyük katkı sağlamıştır. Şairler, şiirlerini radyo yoluyla halka ulaştırmışlardır. 1961 yılında Bağdat Türkmen Kardaşlık Ocağının açılışıyla birlikte yayınlanan“Kardaşlık”dergisinin de Türkmen edebiyatına ciddi katkısı olmuştur. 1970 yılında Bağdat'ta Türkçe yayın hayatına başlayan“Yurt”gazetesi de Türkmen edebiyatını ve şairleri tanıtmakta büyük rol oynamıştır. Erkek şair ve edebiyatçıların yanında kadın edebiyatçılar da bu bağlamda gün yüzüne çıkmışlardır.“Ben de Varım”sloganıyla Irak Türkmen edebiyatına katkıda bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Iraqi Turkmen literature was an important part of the world Turkish literature before 1918. Written Turkmen literature, which started with Nesimi, continued with Fuzuli. After 1918, the turning point of Iraqi Turkmen literature began. Iraq formed its own literature under British rule after the Ottoman Empire. In the last century (1918-2018), hundreds of poets, writers and writers have grown up in Iraq; Divan literature, verse poetry, stories and prose has been a great distance. The literary programs of the Turkmen Department of Baghdad Radio opened on February 1, 1959, contributed greatly to the promotion and dissemination of Turkmen literature. Poets brought their poems to the public via radio. The journal“Kardaşlık”, which was published with the opening of the Baghdad Turkmen brotherhood society in 1961, also made a significant contribution to the Turkmen literature. The“Yurt”newspaper, which started its Turkish broadcasting in Baghdad in 1970, played a major role in introducing Turkmen literature and poets. In addition to male poets and literati, young women and female literati have emerged in this context. They tried to keep up with the Iraqi Turkmen literature with the slogan“I exist”.