Genç yetişkinlerde kariyer uyum ve iyimserliği ile duygusal zeka arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationships between career adaptability, career optimism and emotional intelligence among young adults
- Tez No: 656743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Uyumu, Kariyer İyimserliği, Duygusal Zeka, Üniversite Öğrencileri, Career Adaptability, Career Optimism, Emotional Intelligence, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada genç yetişkinlerin kariyer uyum ve iyimserliği ile duygusal zekâ alt boyutları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmaya İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın çeşitli fakültelerinde öğrenim gören 578 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar kartopu örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin kariyer uyum ve iyimserliklerinin belirlenmesi amacıyla Kariyer Geleceği Ölçeği ve duygusal zeka boyutlarının belirlenmesi amacıyla Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçme araçlarına ek olarak demografik değişkenlerin araştırılması amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”katılımcılara uygulanmıştır. Verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Ölçme araçları yoluyla elde edilen verilerin demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Bu doğrultuda cinsiyet değişkeni için bağımsız gruplar t-testi; fakülte değişkeni için ise ANOVA analizinden faydalanılmıştır. Genç yetişkinlerde duygusal zeka alt boyutlarının kariyer uyum ve iyimserliklerini yordama gücünü belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca, Kariyer Geleceği Ölçeği ile Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği alt boyutları arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Katsayısı ile incelenmiştir. Verilerin analizinde SPSS (25.00) programı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları; duygusal zeka alt boyutlarından kişisel yetenekler, kişiler arası yetenekler, stresle başa çıkma ve genel ruh durumunun kariyer uyumluluğu değişkeninin; kişisel yetenekler, kişiler arası yetenekler ve genel ruh durumu alt boyutlarının ise kariyer iyimserliği değişkeninin anlamlı birer yordayıcıları olduğunu göstermiştir. Genç yetişkinlerde kariyer uyum ve iyimserliği ile duygusal zeka alt boyutları arasında ise pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, relationships between career adaptability, career optimism and emotional intelligence in young adults are investigated. The sample is composed of 578 students studying in various faculties of Istanbul University-Cerrahpaşa. Participants are selected by the snowball sampling method. In the research, Career Future Scale is used to determine career adaptability and career optimism; whereas Bar-On Emotional Intelligence Scale is used to examine the sub-dimensions of the emotional intelligence. In order to investigate the demographic variables“Personal Information Form”is applied to the participants. Parametric tests are used to analyze the data. It is investigated whether the data obtained through measurement tools differ significantly according to demographic variables. Accordingly, independent groups t-test is used for the gender variable; while ANOVA analysis is used for the faculty variable. Multiple regression analysis is used to determine the predictive power of emotional intelligence sub-dimensions regarding the career adaptability and career optimism. In addition, the relationship between the Career Future Scale sub-dimensions and the Bar-On Emotional Intelligence Scale sub-dimensions is examined by Pearson Correlation Coefficient. In this research, SPSS (25.00) program is used to analyze the data. According to the findings, it is found that career adaptability is significantly predicted by the variables of personal abilities, interpersonal abilities, coping with stress and general mood sub-components; whereas personal skills, interpersonal abilities, and general mood sub-dimensions are found to be significant predictors of career optimism. Positive correlations are found between career adaptation, career optimism and emotional intelligence sub-dimensions in young adults.