Ekonomik büyüme ve kalkınma üzerine teknoloji ile Ar-Ge harcamalarının yayılma etkisi
Spillover effect of the technology and R&D spendings on economic growth and development
- Tez No: 656749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Ar-Ge harcamaları, ekonomik büyüme, ekonomik kalkınma, Technology, R&D expenditures, economic growth, economic development
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte bilginin sınırlarötesi akışında yaşanan önemli artışın yanı sıra, teknolojinin sermaye stoku ve işgücü ile tamamlayıcılığında olan artış, küresel teknoloji yayılımının hızlandırmıştır. Ar-Ge harcamaları arttırılması, teknolojinin önemli bir rekabet stratejisi haline gelmesini sağlayarak ekonomik büyümenin yanısıra ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Ar-Ge harcamalarının ve teknolojinin etkisi, özellikle bağımsız yenilik gerçekleştirmek için önemli bir yol olarak görülmektedir. Özellikle yüksek teknolojili endüstrilerin uluslararası teknoloji yayılımına etkisi özel önem taşımaktadır. Elde edilen teknolojiler ve bu teknolojilerin öncülük ettiği Ar-Ge harcamaları ülke refahının artışına katkı yapıp yapmadığının araştırılması aynı şekilde özel önem taşımaktadır. Bu araştırmanın temel amacı Ar-Ge harcamaları ile teknolojinin ekonomik büyüme ve ekonomik kallkınmaya etkisini ortaya koymaktır. Burada, çeşitli değişkenler kullanarak Ar-Ge harcamalarının ekonomik performans ve refah üzerine etkisi ölçülmeye çalışılacaktır. Ayrıca çalışmanın bir diğer amacı ise bu yönde politika önerileri yapmaktadır. Bu çerçevede, tekno-ekonomik veri setlerini kullanarak çeşitli bulgular ve etkiler elde edilmiştir. Bu amaçla iki model kurulmuş olup tahmin sonuçlarına göre üç farklı Ar-Ge ve teknoloji göstergesinde birim değişimin ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınma üzerine etkisi pozitif ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Bu çerçevede Ar-Ge aktivitesi ve teknolojik ilerleme ekonomide büyük etkiler yaratabilecektir ancak bu etkiler uzun dönemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
The spillover of global technology has accelerated with the development of information and communication technologies, the significant increase in the cross-border flow of information, as well as the increase in the completion of the capital stock with the workforce. Increasing R&D expenditures contributes to economic development as well as economic growth by enabling technology to become an important competitive strategy. The effect of R&D expenditures and technology is seen as an important way, especially for those who want to innovate independently. The impact of high technology industries on international technology spillover is particularly important. It is also very important to investigate whether existing technologies and R&D expenditures led by these technologies contribute to the country's welfare increase. The main purpose of this research is to reveal the effect of R&D expenditures and technology on economic growth and economic development. In this study, the effect of R&D expenditures on economic performance and welfare will be measured by using various variables. Also, another aim of the study is to make policy recommendations in this direction. In this framework, various findings and effects have been obtained by using techno-economic data sets. Two models have been established for this purpose, according to the estimation results, the effect of unit change on economic growth and development in three different R&D and technology indicators is positive and statistically significant. In this context, R&D activity and technological progress can create great effects on the economy and these effects will be long-term.