İş sözleşmesinin sağlık nedenlerine dayalı olarak feshi
Termination of labor contract based on health issues
  1. Tez No: 656774
  2. Yazar: KERİME GÖKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE BURCU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, İş Sözleşmesi, Hastalık, Sağlık, Fesih Hakkı, Haklı Nedenle Fesih, Geçerli Nedenle Fesih, İş Güvencesi, Feshin Son Çare Olması, The Labor Law, The Labor Contract, The Disease, The Health, Right to Terminate, The Rightful Termination, The Valid Termination, The Employment Security, The Principle Of Termination As a Last Resort
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İş sözleşmesi; zayıf konumda bulunan işçinin korunması maksadıyla kanun koyucu tarafından, diğer sözleşmelere nazaran taraf iradelerinin özerkliği ilkesinin daha fazla sınırlandırıldığı bir sözleşmedir. Hastalık durumu da; iş ilişkisinin kurulmasına, devamına ve sona ermesine ilişkin etkileri bakımından işçinin özel olarak korunmasını gerektiren bir hâl olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerçekten de hastalığı nedeniyle işsiz kalması durumunda işçi, kendisinin ve ailesinin geçimi için gerekli ekonomik güvence ile birlikte, sosyal iletişimini de kaybedecek ve dolayısıyla hem işçi hem ailesi hem de toplum bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Ne var ki, tıbbi anlamdaki hastalık ile iş hukukundaki hastalık kavramları aynı anlama gelmemektedir. İş hukukunda hastalık, işçinin iş görme edimini yerine getirmesini engellediği takdirde ancak önem arz etmekte ve birtakım hukuki neticeler doğurmaktadır. Bu nedenle tez içeriğinde bilhassa iş hukuku anlamında hastalık kavramı izah edilmeye çalışılmış, hastalık kavramı ile ilişkili kavramlar açıklanmış, yine hastalığın iş sözleşmesinin kurulmasına etkisi ve tarafların bu aşamadaki hak ile yükümlülükleri konusu ele alınmış ve çalışmamızın ana teması olarak özellikle hastalık hâlinde, tarafların iş sözleşmesini geçerli nedenle ya da haklı nedenle fesih haklarının doğup doğmadığı hususu, doktrindeki tartışmalar ve karşıt görüşlerle birlikte Yargıtay içtihatları ile uluslararası sözleşmeler ışığı altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A labor contract is a type of contract in which the principle of autonomy of the parties' wills is more restricted by the legislator in order to protect the employee in a weaker position. The state of disease also emerges as a situation that requires the special protection of the employee in terms of its effects on the establishment, continuation and termination of the business relationship. Indeed, if the employee becomes unemployed due to his disease, the worker will lose the economic security which is necessary for himself and his family's livelihood as well as his social communication and therefore both the employee, his family and the entire society will be negatively affected by this situation. However, the concepts of medical disease and the disease in the labor law do not overlap. In terms of labor law, when the disease of the employee prevents him/her to performing his/her job, the disease becomes important and causes some legal consequences. For this reason, in the content of this thesis, the concept of disease, especially in the sense of labor law and the concepts related to the disease have been tried to explain. Moreover, the impact of the disease on the establishment of the labor contract and the rights and obligations of the parties at this stage have been discussed. Last but not the least, the fact that whether the state of disease gives the right of, to parties, valid termination or rightful termination of the labor contract, as the main theme of this study, have been examined in the light of the Court of Cassation's case-law, international conventions and the concerning debates in the doctrine together with the opposing views.