Bazı salata marul (Lactuca sativa l.) çeşitlerinde yabancı döllenme oranının belirlenmesi
  1. Tez No: 65693
  2. Yazar: JULE KOLUDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Salata - marul, yabancı döllenme, böcek, yoğunluk ve aktivite, Lettuce, cross - pollination, insect, density, activity
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
IV OZ BAZI SALATA MARUL ÇEŞİTLERİNDE (LACTUCA SATÎVA L.) YABANCI DÖLLENME ORANININ BELİRLENMESİ Koludar, Jule Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Hüseyin Vural Nisan 1997, 78 sayfa Bu çalışma 1993-94 yıllan arasında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışmada bazı salata- marul çeşitlerinde, doğal ve izole koşullarda yabancı döllenme oranlarının belirlenmeleri yanında, çiçeklenme periyodu boyunca plantasyonda bulunan böceklerin aktiviteleri ve yoğunlukları ile ilgili olarak takım düzeyinde bilgiler de oluşturulmuştur. Denemede yer alan iki çeşidin yabancı döllenme miktarları arasındaki fark önemlidir. Birinci yıl 44/1 çeşidinde % 1.138, şemikler % 0.898 oranında yabancı döllenme gösterirken, ikinci yıl aynı sıra ile % 0.856-0.774 değerleri elde edilmiştir. Yabancı döllenmede etkili ajanlar böceklerdir. Böcek aktivitesinin olmadığı izole koşullarda yabancı döllenme görülmemiştir. Sabahın erken saatlerinde Diptera takımı polinasyonda etkili bulunmuştur. Saat sekizden sonra ise Diptera'lar beraber Hymenoptera takımı da etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TO DETERMINE CROSS POLLINATION PERCENTAGE İN SOME LETTUCE CULTİVAR (LACTUCA SATÎVA L.) Koludar, Me Ph.D. in Agricultural Eng. Supervisor; Prof. Dr. Hüseyin Vural April 1997, 78 pages This study was conducted to determine of the percentage of natural and isolated conditions cross pollination on lettuce, during the years 1993-1994 at Agricultural Research Institute in Menemen-İzmir. Additional observation was carried out about the insect activities and intensities throughout the flowering period from morning to noon, and some information were obtained about their orderes, too. The cross pollination percentage of the two varieties and the years were found significant. First year, average cross pollination percentage was found 1.138 % on 44/1 variety and 0.898 on temikler variety. Second year, average cross pollination percentage was found respectively 0.856 % and 0.774. Insects are the effective agents in cross-pollination. In isolated conditions without insect activity, cross pollination was not occurred. Diptera insect-order in pollination at the early mornings was fount effective. At 8oo a.m. and afterwards in addition to Dipteras, Hymenoptera insect order was also found effective.