Sağlık alanında lisans eğitimi alan öğrencilerin boş zaman yönetimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of leisure time management of students taking health-related undergraduate education
  1. Tez No: 656947
  2. Yazar: OĞUZ YAPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: boş zaman, zaman yönetimi, yaşam kalitesi, leisure time, time management, quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Zaman yönetimi, sosyal hayatımızla fiziksel, kültürel etkinliklerin bir arada yürütebilecek bir şekilde planlanması anlamına gelmektedir. Zamanı yerinde kullanmasını bilen insanlar önceliklerinin farkında olarak, zaman konusunun başarı kriteri olarak kabul edilen“zamanı en hızlı şekilde hedefe ulaşmak için kullanmak”üzere planlar yapmaktadırlar. Planlama kişilerin hayatını düzene sokacak çeşitli katkılar sağlamaktadır. Zamanının planlanmasındaki başarısızlık, akademik başarının düşmesine, diğer kişisel ve sosyal faaliyetlerimize yeteri kadar zaman ayıramamamızla sonuçlanmakta ve yaşamdan alınan doyumu azaltmaktadır. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi'nde sağlık alanında lisans eğitimi alan öğrencilerin boş zaman aktivitelerinin ve yönetimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza katılan 853 kişiye sosyo-demografik bilgiler, boş zamanlarını nasıl değerlendirdikleri ile ilgili bilgiler, Boş Zaman Yönetimi Ölçeği'ni içeren 80 soruluk anket yüz yüze görüşülerek uygulanmıştır. Katılımcılar 562 (%66) kadın 291 (%34) erkekten oluşmaktadır. Çalışmamıza katılanların %40,6'sı (n=346) Tıp Fakültesi öğrencisi, %9,6'sı (n=82) Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi, %10,2'si (n=87) Eczacılık Fakültesi öğrencisi ve %39,6'sı (n=338) Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi olarak dağılım göstermiştir. Çalışmamızda cinsiyetler ile boş zaman yönetimi arasında anlamlı fark saptanmadı. Fiziksel, kültürel ve sanatsal aktivite katılımı fazla olan katılımcıların amaç belirleme ve yöntem ile boş zaman değerlendirme puanları daha yüksek saptandı. Öğrencilerin bir ayda harcama yaptıkları tutar yükseldikçe boş zaman programlama alt boyutunun olumsuz biçimde etkilendiği görüldü. Genç bireyler sağlıklarını ihmal edebilmekte ve mecbur kalmadıkça doktora gitmeye gönüllü olmamaktadırlar. Hekime başvurdukları nadir anlardan olan periyodik sağlık muayeneleri, gençlerin cinsiyet ve yaşlarına uygun aktivitelere yönelmelerine yardımcı olur. Periyodik sağlık muayeneleri gençlere ulaşmak için büyük fırsattır.
Özet (Çeviri)
Time management means planning our social life and physical and cultural activities together. People who know how to use time appropriately, are aware of their priorities and make plans to“use time to reach the goal in the fastest way”, which is accepted as the success criterion of time. Planning provides various contributions to order people's lives. Failure to plan the time results in a decrease in academic success, not being able to devote enough time to our other personal and social activities, and decreasing satisfaction from life. Our aim is to evaluate the leisure time activities and management of the students who receive health-related undergraduate education at Trakya University. A questionnaire consisting of 80 questions including socio-demographic information, information about how they spend their free time, Leisure Time Management Scale was applied to 853 people participating in our study by face-to-face interviews. Participants consisted of 291 (34%) males and 562 (66%) females. Of the participants in our study, 40.6% (n = 346) were Faculty of Medicine students, 9.6% (n = 82) were Faculty of Dentistry students, 10.2% (n = 87) were Faculty of Pharmacy students and 39.6% (n = 338) of them were students of the Faculty of Health Sciences. No significant difference was found between gender and leisure management. Participants with higher physical, cultural and artistic activity participation had higher scores in determining goals and using leisure time with method. It was observed that as the monthly expenses of the students increased, the leisure programming sub-dimension was negatively affected. Young individuals may ignore their health and do not volunteer to see a doctor unless they have to. Periodic health examinations, which are one of the rare moments when they refer to the physician, help young people to move towards activities appropriate for their gender and age. Periodic health examinations are a great opportunity to reach young people.