Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin inşaat sektöründeki önemi: Bir örnek olay incelemesi
Importance in construction sector occupational health and safety in Turkey: An application example
- Tez No: 656951
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE DEDEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Kazaları, Meslek Hastalığı, İnşaat Sektörü, Occupational Health, Safety, Occupational Accidents, Occupational Disease, Construction Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Tarihsel süreçlerde ve günümüz dünyasında insanların çoğu zamanlarının büyük kısmını çalışarak geçirmektedirler. Çalışma hayatındaki hızlı gelişmeye bağlı olarak artan iş kazaları sebebiyle her yıl binlerce kişi sakat kalmakta veya yaşamını yitirmektedir. İşçinin ve işin olduğu her yerde tehlike ve riskler bulunmakta ve bu hususlardan kaynaklı iş sağlığı ve güvenliği çok önemli bir konu haline gelmiştir. İnsanlık açısından büyük önem taşıyan bu konunun sosyal hayatı olumsuz etkilemesinin yanı sıra, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının neden olduğu maddi zararlar hem bireyin ve hane halkının refahının hem de ülke ekonomisini olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu sorunları ve olumsuzlukları en aza indirmek veya azaltmak için mevcut yönetmelik ve prosedürler yenilenmekte ve geliştirilmektedir. Türkiye'de inşaat sektörü, Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre ülkemizde gerçekleşen iş kazası sayıları açısından maden ve metal sektörleri ile birlikte ilk sıralarda yer almaktadır. Gerçekleşen ölümlerde ise inşaat sektörünün toplam ölümlerin genel olarak üçte birini oluşturduğu ve sektörün bu istatistik ile ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de inşaat sektöründe çalışan işçilerin çalışma koşullarını incelemek ve inşaatta karşılaştıkları iş kazaları ile meslek hastalıklarını belirlemek ayrıca inşaat sektöründe meydana gelen ve iş kazalarına neden olan faktörlerin detaylı olarak bulunması, iş güvenliği açısından inşaat sektörünün değerlendirilmesi ve inşaat sektöründe çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının sağlıklı yapılıp yapılmadığının ve uygulamalar sonrasında işçinin gidişatın ne yönde olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In historical processes and today's world, most of the people spend most of their time working. Due to the increasing work accidents due to the rapid development in the business life, thousands of people become disabled or die every year. There are dangers and risks wherever there is a worker and a job, and occupational health and safety from these issues has become a very important issue. In addition to the fact that this issue, which is of great importance for humanity, affects social life negatively, material damages caused by work accidents and occupational diseases also affect the country's economy negatively. Existing regulations and procedures are renewed and developed to minimize or minimize these problems and adversities. The construction sector in Turkey, according to the SSI data in terms of the number of work accidents that occurred along with mineral and metal sector in our country is located in the first row. In the fatalities, it is seen that the construction sector constitutes one third of the total fatalities and the sector is in the first place with this statistics. The main aim of this study was to examine the working conditions of workers in the construction sector in Turkey and to determine occupational accidents and occupational diseases encountered in construction also present in detail the factors that cause occurred in the construction sector and industrial accidents, evaluation of the construction sector in terms of job security and construction industry workers of It determines whether occupational health and safety practices are performed properly and what direction the worker is going after.