Sıfır atık kapsamında endüstriyel simbiyoz ve atık borsası uygulamalarının incelenmesi
Evuluation of industrial symbyosis and waste stock market in the context of zero waste
- Tez No: 657118
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AZBAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıfır atık, endüstriyel simbiyoz, atık borsası, döngüsel ekonomi, Zero waste, industrial symbiosis, waste exchange, circular economy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Sanayi devrimiyle birlikte gelişen endüstri, toplumdaki üretim ve tüketim anlayışlarının farklılaşmasına sebep olmuştur. Bu durum kaynakların verimsiz kullanımını ve çevre için olumsuz sonuçları beraberinde getirmiştir. Doğal kaynakların sınırlı olması, kaynakların veirmli kullanılması gerkliliğinin zorunlu kılmış ve bir takım yeni kavram ve yaklaşımlar oluşmuştur. Sürdürülebilirlik“gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme kabiliyetinden ödün vermeden mevcut ihtiyaçları karşılaması”olarak tanımlanmakla birlikte, kavram ekonomik açısdan irdelendiğinden sürdürülebilir kalkınma kavramı ortaya çıkmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, üretim sürecince kaynakların etkin kullanımı, yenilenebilir kaynaklara yönelmek ve üretim faaliyetlerini çevreye olan etkilerinden sorumlu olmak olarak tanımlanmaktadır. Buradan yola çıkarak sürdürülebilir kalkınma için gerekli ekonomik modelin döngüsel ekonomi yaklaşımı olduğu ve döngüsel ekonominin de önemli unsurları olarak sıfır atık yaklaşımı, atık yönetimi, temiz üretim ve eko-verimlilik olduğu bilinmektedir. Döngüsel ekonomi ve buna bağlı ortaya çıkan sıfır atık yaklaşımını uygulayabilmek ve hayata geçirebilmek için endüstriyel simbiyoza ve atık borsası gibi çalışmaların ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu tezde döngüsel ekonomi yaklaşımının önemli bir parçası olan endüstriyel simbiyoz ve atık borsası kavramları, bu kavramların Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamaları ele alınmış olup, iyi uygulamalardan yola çıkarak İzmir için uygulanabilir bir model önerilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The industry, which has developed with the industrial revolution, has led to the differentiation of production and consumption understanding in society. This situation has brought about inefficient use of resources and negative consequences for the environment. The limited use of natural resources has made it necessary to use resources in a precise manner hence new concepts and approaches have emerged. Sustainability is defined as“meeting the current needs of future generations without compromising their ability to meet their own needs”, the concept of sustainable development emerges as the concept is examined economically.Sustainable development is defined as the efficient use of resources in the production process, seeking renewable resources and being responsible for the effects of production activities on the environment.Based on this, it is known that the economic model required for sustainable development is the circular economy approach and it's important elements consist of zero waste approach, waste management, cleaner production and eco-efficiency.It is known that studies such as industrial symbiosis and waste exchange have emerged in order to apply and implement the circular economy and the zero waste approach which is derived from circular economy. In this thesis, it is aimed to deal with concepts such as industrial symbiosis and waste exhange which are important parts of the circular economy approach and their applications in the world and in Turkey, starting from the best practices applicable to Izmir is intended to propose a model.