Hashimoto tiroiditi ile demodeks enfestasyonu ilişkili olabilir mi?
Could hashimoto's thyroiditis and demodex i̇nfestation be related?
- Tez No: 657243
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAYRAMGÜRLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: demodeks, demodikozis, otoimmun tiroid hastalıkları, Hashimoto tiroiditi, demodex, demodicosis, autoimmune thyroid diseases, Hashimoto's thyroiditis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: İnsan demodeks akarları, pilosebase ünitelerde yaşayan ve demodikozis olarak adlandırılan hastalığa neden olabilen parazitlerdir. Demodikozis primer bir deri hastalığı olarak ortaya çıkabildiği gibi immunsupresyona neden olan hastalıklar, topikal veya sistemik immunsupresif tedaviler sekonder demodikozise neden olabilmektedir. Tiroid hormonlarının derideki inflamasyon üzerinde birtakım etkilerinin olduğu,özellikle otoimmun tiroid hastalıklarına bağlı olarak deride başta kserozis olmak üzere birçok değişiklik ve immun yanıtlarda da değişkenlikler meydana geldiği bilinmektedir. Kserozis ve immun yanıttaki değişikliklerin demodikozise zemin hazırladığı çeşitli çalışmalarda bildirilmiş olup literatürde tiroid hastalıklarında demodeks infestasyonun araştırıldığı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, primer hipotiroidinin en sık nedenlerinden olan HT hastalarında deride meydana gelen değişiklerin demodeks enfestasyonuna zemin hazırlayıp hazırlamadığını araştırmayı planladık. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji Polikliniği'ne Ocak 2019 -Mart 2020 tarihleri arasında başvuran ve HT tanısı ile takip edilen 78 hasta çalışmamızın hasta grubunu oluşturdu. Herhangi bir kronik sistemik veya dermatolojik hastalığı olmayan, laboratuvar tetkikleriyle tiroid hastalığı olmadığı gösterilmiş 41 hasta ise kontrol grubu olarak dahil edildi. Hasta ve kontrol grubundaki kişilerin, parazitin sık görüldüğü bölgelerden olan malar bölgelerindeki demodeks yoğunluğu SYDB yöntemi kullanılarak saptandı ve birbirleriyle kıyaslandı. Bulgular: Çalışmamızda yer alan hasta ve kontrol grupları arasında cinsiyet ve yaş dağılımı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Hasta ve kontrol grupları demodeks yoğunluğu ve SYDB sonuçları açısından karşılaştırıldığında hasta grubu lehine istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla p0,001, p=0,012). Her iki grupta da yaş, cinsiyet ve cilt tipiyle demodeks yoğunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Hem hasta hem kontrol grubunda kserozis (p=0,010, p=0,011) ve foliküler dikensi çıkıntı (p=0,008, p=0,008) bulgularıyla demodeks yoğunluğu arasında anlamlı bir ilişki saptanırken, semptomlar açısından sadece kontrol grubunda; yanma- batma (p=0,028), kuruluk hissi (p=0,018) ve pürüzlülük- rende hissi (p=0,028) şikayetleriyle demodeks yoğunluğu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda; HT hastalarında demodeks yoğunluğunun benzer yaş ve cinsiyette oluşturulmuş kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış olduğu saptandı. Buna göre HT hastalarında sıklığı artmış olan kserotik derinin ve/veya otoimmun değişikliklerin sonucunda bozulmuş immun yanıtların bir zemin hazırlayarak sekonder demodikozise yol açabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Could Hashimoto's Thyroiditis and Demodex İnfestation be Related? Introduction and Aim: Human demodex mites are parasites that live in pilosebaceous units and can cause disease called demodicosis. While demodicosis may occur as a primary skin disease, diseases that cause immunosuppression, topical or systemic immunosuppressive treatments can cause secondary demodicosis. It is known that thyroid hormones have some effects on the inflammation in the skin, especially due to autoimmune thyroid diseases, many changes, especially xerosis, and variations in immune responses occur. It has been reported in various studies that xerosis and changes in immune response predispose to demodicosis, but there is no study investigating demodex infestation in thyroid diseases in the literature. In this study, we planned to investigate whether changes occurring in the skin of patients with HT, one of the most common causes of primary hypothyroidism, predispose to demodex infestation. Materials and Methods: 78 patients who applied to Kocaeli University Endocrinology Outpatient Clinic between January 2019 and March 2020 and were followed up with a diagnosis of HT constituted the patient group of our study. 41 patients who did not have any chronic systemic or dermatological disease and were shown to have no thyroid disease by laboratory tests were included as the control group. Demodex intensity in the malar regions of the patient and control groups, which is one of the regions where the parasite is common, was determined using the standardized skin surface biopsy (SSSB) method and compared with each other. Results: No statistically significant difference was found between the patient and control groups in our study in terms of gender and age distribution. When the patient and control groups were compared in terms of demodex density and SSSB results, a statistically significant difference was found in favor of the patient group (p0.001, p = 0.012, respectively). There was no statistically significant relationship between age, gender, skin type and demodex density in both groups. While a significant correlation was found between the findings of xerosis (p = 0.010, p = 0.011) and spiny follicular papules (p = 0.008, p = 0.008) with demodex intensity in either patient or control groups respectively; there was a significant correlation between the symptoms of burning-stinging sensation (p = 0.028), feeling of dryness (p = 0.018), and feeling of roughness (p = 0.028) with the density of demodex only in the control group. Conslusion: As a result of our study it was found that the density of demodex in HT patients was statistically significantly increased compared to a control group of similar age and gender. Accordingly, we thought that the xerotic skin and / or impaired immune responses as a result of autoimmune changes in patients with HT may lead to secondary demodicosis.