Impact of artificial intelligence on customer engagement and purchase intention: A study on social media platforms
Yapay zekanın tüketici davranışları ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Sosyal medya platformları üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 925091
  2. Yazar: EL MEHDI BENGELOUNE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN BEKAROĞLU ÖZATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: YZ Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Satın Alma Niyeti, Sosyal Medya Platformları, Müşteri Etkileşimi, Dijital Pazarlama, YZ Algoritmaları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma, yapay zeka (YZ) pazarlamasının tüketici davranışları ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini, özellikle sosyal medya platformlarına odaklanarak incelemektedir. YZ teknolojisinin dijital pazarlama stratejilerine giderek daha fazla entegre edilmesiyle birlikte, müşteri etkileşimi ve karar verme üzerindeki etkilerini anlamak büyük önem kazanmıştır. Bu çalışma, bağımsız değişkenler olarak YZ'nin algılanan faydası, kullanım kolaylığı ve YZ algoritmalarını, aracı değişken olarak müşteri etkileşimi ile birlikte satın alma niyeti ve tüketici davranışları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Kapsamlı bir anket yöntemiyle, beşli Likert ölçeği kullanılarak YZ destekli pazarlama ile ilgili tüketici algıları ve davranışlarına dair ayrıntılı bilgiler toplandı. Analiz, birçok sosyal medya platformu kampanyasından toplanan veriler hakkında geri bildirim sağlamakta ve bağımsız değişkenler, aracı ve bağımlı değişken arasındaki belirgin korelasyonları göstermektedir. Bulgular, algılanan faydası ve kullanım kolaylığı nedeniyle YZ pazarlamasının müşteri etkileşimini büyük ölçüde artırdığını göstermektedir. Bu etkileşim, satın alma niyetini olumlu yönde artırmakta ve YZ algoritmalarının pazarlama çabalarını optimize etmedeki önemini vurgulamaktadır. Sonuçlar, YZ'nin pazarlamadaki dönüştürücü potansiyelini ortaya koymakta ve özelleştirilmiş YZ stratejilerinin tüketici etkileşimi ve satın alma kararlarını nasıl yönlendirebileceğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, özellikle YZ pazarlaması alanında dijital pazarlamadaki güncel trendlerin derinlemesine bir genel görünümünü sunmakta ve çevrimiçi varlıklarını ve tüketici etkileşimlerini artırmayı hedefleyen şirketler için stratejik içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how Artificial Intelligence manage to make changes in both purchase intention and customer engagement, while concentrating on social media platforms. Since AI technology became increasingly integrated into digital marketing strategies, the need to understand its effects on purchase intention and customer engagement process became crucial. This research examines the perceived usefulness of AI, ease of use, and the perception of AI algorithms as independent variables, and their effect on purchase intention and customer engagement, with customer engagement serving as a mediator. Through a comprehensive survey method, the research was collected through a five-point Likert scale to capture detailed insights into consumer perceptions and behaviors regarding AI-driven marketing on social media. The analysis gives feedback about data collected from many social media platform campaigns, showing obvious correlations between the dependent variables and independent ones and the mediator. The findings showed that AI marketing, due to its ease of use and perceived usefulness, greatly increases customer engagement. This interaction, in turn, favorably increases purchase intention, underscoring the value of the perception of AI algorithms in optimizing marketing efforts. The effects underscore the transformative potential of AI in marketing, highlighting how tailored AI strategies can drive consumer engagement and purchasing decisions. This study provides an in-depth overview of actual trends in digital marketing especially AI marketing and provides a strategic overview and plan for companies going for a wider online exposure and more consumer engagement.