Farklı kurutma metotlarının nero ve viking çeşitlerine ait aronya (Aronia melanocarpa) meyvelerinde bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
Effects of different drying methods on the quality characteristics of nero and viking aronia (Aronia melanocarpa) cultivars of fruits
  1. Tez No: 977937
  2. Yazar: ALİ MAHİR ERGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DİLMAÇÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aronya, Kalite, Kurutma yöntemleri, Organik, Aronia, Quality, Drying methods, Organic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, oda koşullarında kurutma (OKK), vakumlu kurutma (VK), dondurarak kurutma (DK) ve sıcak hava kurutma (SHK) (55°C, 65°C ve 75°C) olmak üzere 4 kurutma yönteminin Yalova/Güneyköy'deki organik tarım koşullarında yetiştirilen 'Nero' ve 'Viking' çeşidi organik aronya meyvelerinin kalitesi üzerindeki etkileri ve en yüksek kaliteyi sağlayan kurutma yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ticari derim zamanında derilen meyveler ISUBÜ Ziraat Fakültesi'ne getirilmiş, uygulamalar yapılıncaya kadar depoya (0°C %90±5 oransal nem) konulmuştur. Su aktivitesi (SA), toplam kuru madde miktarı (TKMM), toplam fenolik madde miktarı (TFMM), toplam flavonoid madde miktarı (TFLMM), antioksidan aktivite (AA), kül, meyve dış ve iç rengi L* a*, b*, C, h° ve ΔE, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TA), SÇKM/TA, pH, rehidrasyon kapasitesi (RK), meyve eni (ME) ve boyu (MB), duyusal (dış görünüş (DG), tat-aroma (TAR), tekstür ve koku) analizleri yapılmıştır. SA 'Nero' çeşidinde 0.301-0.411, 'Viking' çeşidinde 0.324-0379 aw arasında; TKMM 'Nero' çeşidinde %91.42-97.25, 'Viking' çeşidinde %92.46-96.73 arasında değişmiş; en yüksek TFMM 'Nero' çeşidinde DK'da (888.67 mg gallik asit/100g KM), 'Viking' çeşidinde OKK (843.01 mg gallik asit/100g KM)'da, en yüksek TFLMM 'Nero' çeşidinde SHK 75°C ve 'Viking' OKK (sırasıyla 85.87 ve 75.38 mg kateşin/100g KM)'da; en yüksek AA 'Nero' ve 'Viking' OKK (sırasıyla %98.32 ve %98.53)'da; en yüksek kül 'Nero' DK, 'Viking' SHK 55°C (sırasıyla 33.30 ve 29.62 g kül/kg kuru ürün)'de; en yüksek SÇKM/TA 'Nero' SHK 65°C (%31.30) 'Viking' OKK (%29.01)'da; iki çeşitte de en düşük RK, en iyi renk ve taze meyveye en yakın ME, MB ve duyusal özellikler DK uygulamasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects and the drying method that provided the highest quality of four drying methods (room drying (RD), vacuum drying (VD), freeze drying (FD) and hot air drying (HAD) (55°C, 65°C and 75°C) on the quality of organic aronia fruits of 'Nero' and 'Viking' varieties grown under organic farming conditions in Yalova/Güneyköy. The fruits harvested at commercial harvest time were brought to the IUAS, Faculty of Agriculture, and stored (0°C, 90±5% RH) until applications were made. Water activity (WA), total dry matter (TDM), total phenolic content (TPC), total flavonoid content (TFLC), antioxidant activity (AA), ash, external and internal fruit color L* a*, b*, C, h° and ΔE*, soluble solid content (SSC), titratable acidity (TA), SSC/TA, pH, rehydration capacity (RC), fruit width (FW) and length (FL), sensory (external appearance (EA), taste-aroma (TAR), texture and odor) analyses were performed. WA was changed between 0.301-0.411 in 'Nero', and between 0.324-0379 aw in 'Viking'; TDM was changed between %91.42-97.25 in 'Nero', and between %92.46-96.73 in 'Viking'; the highest TPC was in FD in 'Nero' and 'Viking' RD (888.67 and 843.01 mg gallic acid/100 g DM, respectively), the highest TFLC in 'Nero' HAD 75°C and 'Viking' RD (85.87 and 75.38 mg catechin/100g DM, respectively); the highest AA in 'Nero' and 'Viking' RD (98.32% and 98.53%, respectively); the highest ash in 'Nero' FD, 'Viking' HAD 55°C (33.30 and 29.62 g ash/kg dry product, respectively); the highest SSC/TA in 'Nero' HAD 65°C (31.30%) in 'Viking' RD (29.01%); in both varieties, the lowest RC, the best color, FW, FL, and sensory properties closest to fresh fruit were determined in FD.