Bazı patates çeşitlerinde özellikler arası ilişkilerin faktör analizi
  1. Tez No: 65734
  2. Yazar: SERDAR GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Faktör Analizi, Potato, Factor Analysis
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
IV ÖZET BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNDE ÖZELLİKLER ARASI İLİŞKİLERİN FAKTÖR ANALİZİ Gültelrin, Serdar Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Çalışkan Mayıs 1997, 43 sayfa Bu çalışma ile; Menemen dikim yerinde ve ana ürün koşullarında yetiştirilen 10 farklı patates genotipi kullanılarak, patates verim ıslahında kullanılabilecek olan özelliklerin sayısını faktör analizi yöntemi ile daha aza indirgemek ve ıslah çalışmalarına pratiklik ve hız kazandırmak amaçlanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; dekara yumru verimi ile ocak verimi ve yumru sayısı en yüksek pozitif ve istatistiksel olarak önemli korelasyon katsayıları vermişlerdir. Buna karşın hasat indeksi ile bitki boyu ve yeşil aksam ağırlığı en yüksek negatif ve istatistiksel düzeyde önemli korelasyon değerlerine sahip olmuştur. Yapılan faktör analizi ile ölçülen 15 özellik 5 faktör grubuna indirgenmiş ve bu şekilde toplam varyasyonun %92.1'i açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
FACTOR ANALYSIS OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN THE CHARACTERISTICS IN SOME POTATO VARIETIES GÜLTEKİN, Serdar Msc in Field Crop Department Supervisor: Prof. Dr. Celal Çalışkan May 1997, 43 pages With this study, using 10 different potato genotypes grown at Menemen location as main crop it is aimed to decrease the number of characteristics can be used in a potato yield breeding by the factor analysis method and to make the program more practical and to accelerate breeding activities. According to the results of the study, tuber yield per decare, were correlated with plant tuber yield and the tuber number significantly and they had positive correlation coefficients statically. On the contrary, the harvest index had the highest negative correlation coefficients with plant height and the weight of all green vegetative parts statistically. Fifteen characteristics factor analysis were reduced to 5 factor groups by factor analysis and 92.1% of total variation has been explained by these factor groups;