Türkiye'de STEM eğitimini uygulayan fen bilimleri öğretmenlerinin kullandıkları yöntem, teknik ve materyaller ile karşılaştıkları sorunların incelenmesi
Examination of methods, techniques and materials used by science teachers applying stem education in Turkey and the encountered problems
  1. Tez No: 657356
  2. Yazar: BERRAK BÜYÜKKÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fetemm, Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik, Fen Eğitimi, Stem, Science, Technology, Engineering, Maths, Science Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Fen Bilimleri dersinin hedeflerinden biri bilimsel okuryazar bireyler yetiştirmektir. 21.Yüzyılda Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında sorgulayıcı, üretici ve yaratıcı bireylere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bahsi geçen donanımlara sahip olan bireyleri yetiştirmenin temelinde eğitim sistemini, öğrenciyi, öğretmeni geliştirmek yatar. Ayrıca çağımızda karşılaşılan problemlerin birçok disiplin içermesi, bu problemler karşısında disiplinler arası yaklaşımları benimsetmeye yöneltmektedir. Bu doğrultuda bünyesinde birden fazla disiplini barındıran ve bugün dünyanın birçok ülkesinde tercih edilen, öğretme ve öğrenme alanları içinde yeni bir program olan FeTeMM/STEM eğitim programı eğitim sistemine entegre edilmelidir. FeTeMM İlk olarak 2001 yılında The National Science Foundation yöneticisi Judith A. Ramaley tarafından eğitim kavramı olarak türetilmiştir. FeTeMM; fen, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin kısaltılmış halidir ve birden fazla eğitim disiplini olarak bilinmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmasının konusu Fen Bilimleri Öğretmenlerinin fen konuları ve bu konuları kapsayan konu alanlarında kullandıkları yöntem, teknik ve materyallerin belirlenmeye çalışılmasıdır. Bu çalışma kapsamında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin farklı şehirlerinde bulunan STEM'i sınıflarında aktif olarak kullanan 145 Fen Bilimleri öğretmeninin STEM eğitimiyle alakalı fikirleri ve kullandıkları yöntem ve teknikler oluşturulan görüş formu ile ele alınmıştır. Bu çalışma Nitel araştırma metodlarından fenomoloji deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma neticesinde ülkemizde görev yapan Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Stem farkındalıklarının yüksek olduğu lakin anlattıkları konu kapsamında ihrtiyaç bulunan materyale ulaşma konusunda önemli sıkıntılar çektikleri göze çarpmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the goals of the Science course is to educate scientifically literate individuals. In the 21st century, the need for questioning, productive and creative individuals in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics is increasing every day. Developing the education system, student and teacher is the basis of raising individuals who have the aforementioned equipment. In addition, the fact that the problems encountered in our age involve many disciplines leads to the adoption of interdisciplinary approaches in the face of these problems. In this direction, the FeTeMM/STEM education program, which has more than one discipline and is preferred in many countries of the world today, is a new program within the fields of teaching and learning, needs to be integrated into the education system. STEM was first coined as an education concept in 2001 by Judith A. Ramaley, director of The National Science Foundation. STEM is an abbreviation of science, technology, engineering and mathematics and is known as more than one education discipline. The subject of this study is to try to determine the methods, techniques and materials used by science teachers in science subjects and in the fields that cover these subjects. Within the scope of this study, 145 science teachers in different cities of Turkey in the 2018-2019 academic year and actively using STEM in their classes discussed the ideas and methods and techniques they use related to STEM education. This study was carried out using phenomenology pattern from qualitative research methods. As a result of the study, it was noticeable that the science teachers working in our country had high STEM awareness, but have significant difficulties in reaching the material that is needed within the scope of the subject they describe.