Akdeniz Bölgesi'nde yeme bağımlılığı ve kişisel iyi oluş ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between personal well-being and food addiction in Mediterranean Region of Turkey
  1. Tez No: 657426
  2. Yazar: YAĞMUR YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Psikoloji, Nutrition and Dietetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Central Anatolia Region, Food Addiction, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan bireylerin Yeme Bağımlılığı ve Kişisel İyi Oluş düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Akdeniz Bölgesi'nden 2800 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, yeme bağımlılığı ve kişisel iyi oluş düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Kişisel İyi Oluş İndeksi veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, cinsiyet ve yaş değişkenine göre yeme bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Erkeklerde ve yaş aralığı 18-23 olan katılımcılarda yeme bağımlılığı puan ortalamalarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, kişisel iyi oluş düzeyi, katılımcıların yeme bağımlılığı düzeylerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır. Yeme bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, cinsiyet, eğitim düzeyi, ve yaş değişkenlerinin yeme bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Erkeklerin, genç yaşta olan katılımcıların ve düşük eğitim seviyesinde olanların yeme bağımlılığı skorlarını yüksek bildiren katılımcılar olarak bulunmuştur. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %3'ünde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, yeme bağımlılığı düzeyi ile kişisel iyi oluş düzeyleri arasında ilişki olmadığını göstermektedir. Aynı zamanda, cinsiyet, eğitim ve yaşa göre yeme bağımlılığının farklı olduğu saptanan çalışmadaki bulguların ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında yeme bağımlılığı konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Elde edilen sonuçların hem araştırma hem de uygulama açısından ileride yapılacak çalışmalarla desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research mainly based on Addiction and Mental Health Profile of Turkey aimed to examine the relationship between food addiction and personal well-being of individuals living in Mediterranean Region. A total of 2800 people from the Akdeniz Region participated in the study and a survey study was conducted to reveal the relationship among demographic information, food addiction levels, and personal well-being. Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form and Personal Well-Being Index were used as measurement instruments. The study was mainly based on using quantitative research methods including comparative and correlational analyses. According to the results of the study, it was found that the levels of food addiction were significantly different according to gender and age variables among people living in Akdeniz region. It was observed that the mean age of food addiction was higher among male participants and 18-23 year-old participants. Besides, the levels of personal well-being were not significantly different in terms participants' level of food addiction. In Based on the analysis of variables for prediction of dependent variable named as food addiction, gender, educational level, and age significantly predicted food addiction. Participants who had lower education status, males, and younger individuals explained the increase in food addiction scores. The explanatory relationship was significant in 3% of the variance. The findings of the study show that there is no correlation between the level of eating dependence and personal well-being. At the same time, it is thought that the findings of the study, which was found to be different in terms of sex, education and age by eating addiction, might contribute to the studies on food addiction in terms of country and region in the following periods. It is thought that the results will be supported by future studies in terms of both research and application.