Anne sütü sağma deneyimi ölçeği'nin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Cross-cultural adaptation and psychometric evaluation of the breast milk expression experience scale
- Tez No: 657440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR KÖRÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, süt sağma, preterm doğum, Anne Sütü Sağma Deneyimi Ölçeği, Breast milk, milk expression, preterm labour, Breast Milk Expression Experience Scale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, preterm doğum yapan annelerin süt sağma deneyimini belirlemek amacıyla Valeria Flaherman tarafından geliştirilen Anne Sütü Sağma Deneyimi Ölçeği'nin psikometrik özeliklerini incelemektir. Yöntem:Çalışma Şubat 2019- Mart 2020 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden 165 anne ile Anne Sütü Sağma Deneyimi Ölçeği (ASSD-Ö) kullanılarak yürütülmüştür. Ölçeğin psikometrik analizlerinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, faktör analizi, Cronbach alfa katsayısı, madde toplam korelasyonu, Kendall W analizi ve alt %27 ve üst %27'lik gruplar arasında madde analizi; anne sütü sağma deneyimini belirlemek için bağımsız gruplar için t-test ve One-Way ANOVA kullanılmıştır. Bulgular:ASSD-Ö için genel Cronbach alfa katsayısı 0.82, sosyal destek alt boyutu için 0.86, kişisel deneyim alt boyutu için 0.75 ve öğrenme deneyimi için 0.79 olarak belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda hesaplanan uyum indeksleri 2 (41) = 87.95, p=0.00003, 2 /sd =2.15, GFI=0.91, NNFI=0.93, CFI=0.95, RMSEA=0.08, SRMR=0.078 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda ASSD-Ö üç faktörlü yapısı doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıştır. ASSD-Ö'nin preterm doğum yapan anneler için geçerli ve güvenilir bir araç olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, annelerin multipar olması ve yüksek riskli gebelik geçmişinin olması süt sağma deneyimini olumsuz etkilerken, eş desteği süt sağma deneyimini olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:To examine psychometric characteristics of Breast Milk Expression Experience Scale and determine breast milking experience of mothers after preterm labour. Method:The study was conducted on 165 mothers who agreed to participate in the research between February 2019 and March 2020 by using the Breast Milk Expression Experience Scale (ASSD-Ö). Frequency, percentage, mean score, factor analysis, Cronbach alpha coefficient, total item correlation, Kendall W analysis and item analysis between sub 27% and super 27% groups were used in psychometric analyses of the scale; while the independent sample t-test and One-Way ANOVA were used to determine breast milk expression experience. Results:The generalCronbach alpha coefficient was found as 0.82 for ASSD-Ö, 0.86 for social support sub-dimension, 0.75 for personal experience sub dimension and 0.79 for learning experience. The fit indexes calculated as a result of confirmatory factor analysis were determined as 2(41)= 87.95, p=0.00003, 2 /sd =2.15, GFI=0.91, NNFI=0.93, CFI=0.95, RMSEA=0.08, SRMR=0.078. Conclusion:As a result of the study, ASSD-Ö three-factor structure was verified with the confirmatory factor analysis. It was determined that ASSD-Ö was a valid and reliable instrument for mothers who had preterm labour. Moreover, multiparity and highrisk pregnancy history of mothers negatively affected the milk expression experience while husband support positively affected the milk expression experience.