Doğum sonu dönemde olan kadınlarda beden imajı algısının değerlendirilmesi: Grounded teori çalışması
Evaluation of body image perception in postpartum women: Grounded theory study
  1. Tez No: 657512
  2. Yazar: MERVE KOÇHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: beden imajı, doğum sonu dönem, hemşirelik, kadın, body image, nursing, postpartum period, women
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Birçok kadın doğum sonrası dönemde gebelik öncesi bedenine kavuşmak istemektedir. Kadınların doğum sonrası evde bakım yüklerine iş yükünün de eklenmesiyle birlikte kendilerine daha az zaman ayıracağı ve bu durumun beden imajı algılarını etkileyeceği düşünülmektedir. Bu araştırma, doğum sonrası dönemde çalışan kadınların beden imajı algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, grounded teori araştırma yöntemi kullanılarak yapılan nitel bir araştırmadır. Araştırmada doğum sonu dönemde üçüncü ayını tamamlamış ve bir yılını doldurmamış, aktif olarak iş hayatında yer alan gönüllü 22 katılımcı ile yüzyüze görüşülmüştür. Veriler kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış form ile derinlemesine görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler açık, eksenel ve seçici şeklinde kodlanarak temel bir kurama dayandırılmıştır. Bulgular: Kodlamalar sonucunda temel kategori olarak“Keşke doğum sonrası eski bedenime kavuşsam…ama desteklenmem gerekiyor.”ifadesi belirlenmiş, üç ana kategori“Kilo dalgalanmaları ve beden şekli”,“Bedene ilişkin algı”,“Beden imajı algısını iyileştirmeye yönelik öneriler”ve altı alt kategori oluşturulmuştur. Sonuç: Araştırma, doğum sonrası dönemde çalışan annelerin artan sorumlulukları nedeniyle kendilerine ve bedenlerine zaman ayırmakta zorlandıklarını göstermektedir. Doğum sonrası istenilen kiloya ulaşamama ve göğüslerde sarkma en sık görülen şikayetler olduğu belirlenmiştir. Olumsuz beden imajı algısının doğumdan sonra baskın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm kadınlara doğumdan sonra etkili kilo yönetimi için danışmanlık hizmeti verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Many women want to regain their pre-pregnancy body after the postpartum period. With the addition of a workload to the postpartum home care burden of women, it is thought that they will spare less time for themselves and this will affect their body image perception. This research aims to analyze perception of body image in women who have returned to work in postpartum period Method: This is a qualitative research using grounded theory research method in the research. In the study, 22 volunteers who were actively involved in the business life, who completed their third month in the postpartum period and have not completed one year, were interviewed face to face. The data were collected through in-depth interviews with personal information form and semi-structured form. The data obtained was coded as open, axial and selective and based on a basic theory. Results: As a result of the codings, the basic category was“I wish I regained my old body after birth… but I need to be supported.”The expression was determined, three main categories“Weight fluctuations and body shape”,“Body-related perception”,“Suggestions for improving body image perception”and six sub-categories were created. Conclusion: Research shows that working mothers in the postpartum period find it difficult to devote time to themselves and their bodies due to their increased responsibilities. Inability to reach the desired weight after birth and sagging breasts were determined to be the most common complaints. It was concluded that the negative body image perception is dominant after birth. All women are recommended to be given counseling for effective weight management in postpartum period.