Altmış bir ekstrapulmoner örnekteantitüberküloz ilaç duyarlılık sonuçlarınınmgıt yöntemi ile araştırılması
Investigation of anti-tuberculous drug sensitivity results in sixty-one extrapulmonary samples using the MGIT Method
- Tez No: 657525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ŞENGÖZ, DOÇ. DR. FİLİZ PEHLİVANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anti-tuberculous susceptibility, M. tuberculosis complex, MGIT, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda Ocak 2008-Eylül 2013 tarihleri arasında, izole edilen 61 ekstrapulmoner M. tuberculosis complex suşunun izoniazid (INH), rifampin (RIF), streptomisin (SM) ve etambutole (EMB) duyarlılığı Mycobacterium Growth İndicator Tube (MGIT) yöntemi ile araştırılmıştır. Mikobakteri kültürü yapılması istenen 6018 hastanın klinik örnekleri L-J ve/veya MGIT besiyerlerine ekilmiş ve 275 hastadan mikobakteri üretilmiştir. İzole edilen ve antiMPT-64 antijeni bakılarak M. tuberculosis complex identifiye edilen 275 suşun 160'ı ekstrapulmoner örneklere aittir. Bu örneklerden 61 suş çalışmaya alınmıştır. İzole edilen 61 M. tuberculosis complex kökeninin 40'ında (%65.5) herhangi bir ilaç direncine rastlanmamıştır. İki ilaca dirençli 7 (%11,5), üç ilaca dirençli 4 (%6,5) suş saptanmış olup, çoklu ilaç direncine sahip suş sayısı 2 (%3.2) olarak tespit edilmiştir. INH direnci %27.8, RIF direnci %3.2, EMB direnci %14.7, SM direnci %11.5 olarak saptanmıştır. Direnç oranları göz önüne alındığında özellikle ekstrapulmoner suşlarda, MGIT yönteminin, hızlı sonuç vermesi nedeniyle tedavi öncesi antitüberküloz duyarlılık sonuçlarının bilinmesi bakımından, önemli olduğu görülmektedir. Ekstrapulmoner tüberküloz (EPTB); nedeni bilinmeyen ateş vakalarında sık karşılaşılan ve tanısında güçlükler olan bir tablodur. EPTB olgularında amaç direnç testleri yapılması gerekliliği bakımından etkenin üretilmesi olmalıdır. Çalışmamızda ekstrapulmoner tüberküloz vakalarının sıklığı ve direnç paternine dikkat çekilmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sensitivity of 61 extrapulmonary M.tuberculosis complex strains isolated in Haseki Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Laboratory between January 2008 and September 2013 to isoniazid (INH), rifampin (RIF), streptomycin (SM) and ethambutol (EMB). It was investigated by Mycobacterium Growth Indicator Tube (MGIT) method. Clinical samples of 6018 patients who were requested to culture mycobacteria were inoculated on L-J and / or MGIT media and mycobacteria were grown from 275 patients. 160 of the 275 strains isolated and identified in the M. tuberculosis complex by examining the antiMPT-64 antigen belong to extrapulmonary specimens. 61 strains from these samples were included in the study. No drug resistance was found in 40 (65.5%) of 61 M. tuberculosis complex strains isolated. 7 (11.5%) strains resistant to two drugs and 4 (6.5%) strains resistant to three drugs were determined, and the number of strains with multiple drug resistance was determined as 2 (3.2%). INH resistance was 27.8%, RIF resistance 3.2%, EMB resistance 14.7%, SM resistance 11.5%. Considering the resistance rates, especially in extrapulmonary strains, it is seen that the MGIT method is important in terms of knowing the pre-treatment antituberculosis susceptibility results due to its rapid results. Extrapulmonary tuberculosis (EPTB); It is a picture that is frequently encountered in cases of fever of unknown cause and has difficulties in its diagnosis. In EPTB cases, the aim should be to produce the agent in terms of the necessity of resistance tests. In our study, we wanted to draw attention to the frequency and resistance pattern of extrapulmonary tuberculosis cases.