Çok kanallı analizör için bilgisayar arabirim ve yazılım geliştirilmesi
- Tez No: 65761
- Danışmanlar: DR. SERDAR AKDURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Multichannel Analyzer, MCA Software, Add-on MCA Card
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV ÖZET ÇOK KANALLI ANALİZÖR İÇİN BİLGİSAYAR ARABİRİM VE YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ BEKTAŞ, Alper Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Uygulamalar Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Dr. Serdar AKDURAK Şubat 1997, x sayfa Bu tez çalışmasındaki amaç, nükleer spektroskopi sistemlerinde kullanılan Bilgisayar Tabanlı Çok Kanallı Analizör 'de çalışan kullanımı kolay ve hızlı bir bilgisayar yazılımı gerçekleştirmektir. Çok Kanalk Analizör temel olarak analog nükleer işaretleri sayısal değerlerine çevirme işlemini yapar. Bir kaç yıl öncesine kadar Bağımsız Çok Kanallı Analizör '1er yaygınken günümüzde Bilgisayar Tabanlı Çok Kanallı Analizör 1er yaygınlık kazanmıştır. Çok Kanallı Analizör Kartı takılan bir bilgisayar daha güçlü ve ekonomik olarak bir nükleer spektroskopi sistemine dönüşebilmektedir. Başka bir tez konusu olarak Alper D. Çevik tararından gerçekleştirilen Çok Kanallı Analizör Kartı IBM PC bilgisayarları ile uyumludur. Kart için geliştirilen yazılım kartla beraber etkili bir biçimde çalışmaktadır. Yazılım temel spektroskopi işlemleri için bilgisayarın İaresini kullanılır. Yazılım kodu C++ programlama dilini ve Assembler alt programlarını kullanarak, maksimum hız ve minimum bellek gereksinimi olacak şekilde yazılmıştır. Yazılım yapılan ölçümü canlı olarak bilgisayar ekranında gösterir, ölçüm sonuçlarını bilgisayarın belleğinde saklar. Beş nokta düzeltme işlemi, fare kontrolü, lineer ve logaritmik skala, ROI işaretlemesi, enerji kalibrasyonu ve yazıcı çıkışı gibi özellikler yazılımda yer almaktadır. Sonuçta geliştirilen yazılımla kullanıcı kendi nükleer spektroskopi işlemlerini kolayca gerçekleştirebilmektedir. Anahtar kelimeler : Çok Kanallı Analizör, Çok Kanallı Analizör Yazılımı, Bilgisayar Tabanlı Çok Kanallı Analizör
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT DEVELOPING MCA SOFTWARE FOR PC BEKTAŞ, Alper JVLSc. iti Nuclear Science Supervisor: Dr. Serdar Akdurak February 1997, x pages The aim of this study is to develop a fast and friendly software to be used for nuclear spectroscopy systems in an add-on Multichannel Analyzer (MCA). Principally, MCA is based on the converting an analog signal to an equivalent digital number. Until several years ago, we only knew the stand-alone MCAs. Nowadays, there are a number of alternatives: many add-on units converting personal computer into MCA are seem to be more powerful and economic choices. Add-on MCA card designed by Mr. Alper D. Çevik as another thesis topic, is compatible with the IBM-PC computers. The computer software that works on the add on MCA card is organized efficiently. Mouse process is required for basic operation. All software routines were developed in C++ and Assembly language for maximum speed and minimum memoiy requirements. The software offers live graphic displays and stores data in the computer memory. Further enhancements such as 5-point smoothing, mouse control, linear and logarithmic scale, region of interest, energy calibration and print spectrum are incorporated. As a result, users can use easily this friendly software for their spectroscopy processes.