Sol kalp yetmezliği hastalarında levosimendan tedavisinin sağ kalp fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of levosimendan on right heart function in patients with advanced left heart failure
  1. Tez No: 657680
  2. Yazar: ASLI KURTAR MANSIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YILDIRIM, UZMAN MEHMET ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, levosimendan, sağ kalp fonksiyonları, Heart failure, levosimendan, right heart function
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç:Kalsiyum duyarlaştırıcı ajanlardan olan levosimendan kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlardan biridir. Sol kalp yetmezliğinde yeri belirlenmiş olan bu ajanın sağ ventrikülde kullanımı hakkında soru işaretleri devam etmektedir. Sağ ventrikül fonksiyonlarını değerlendiren en iyi parametrelerden biri olan sağ ejeksiyon fraksiyonunun volüm yükünden etkilenmektedir.Triküspit annüler izovolümik miyokardiyal akselerasyon (İVA) zamanının sağ ventrikül sistolik fonksiyonlarını değerlendirmede ön ve ard yükten bağımsız, güvenilir bir parametre olduğu gösterilmiştir.Çalışmamızda kronik kalp yetersizliği zemininde akut dekompansasyon gelişmiş fonksiyonel sınıfı NHYA 3-4 olan hastalarda levosimendan tedavisinin sağ kap fonksiyonları üzerine etkilerini başta IVA ölçümü olmak üzere birçok parametre ile değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya full medikal kalp yetersizliği tedavisi altında akut dekompansasyon gelişen NYHA sınıf 3-4 40 hasta (32 erkek, 8 kadın) alındı. Hastalara 24 saat Levosimendan infüzyon tedavisi uygulandı.İnfüzyon tedavisi öncesi ve 5. gününde tüm hastalara transtorasik ekokardiyografik inceleme yapıldı. Bulgular: Levosimendan tedavisi öncesi ile karşılaştırıldığında tedavi sonrası sistolik ve diyastolik kan basıncındaki düşüş ve kalp hızındaki yükseliş istatistiksel olarak anlamlı değildi. NewYork kalp cemiyetinin fonksiyonel sınıflaması, NT-proBNP ve hassas troponin I serum düzeyleri tedavi öncesine göre tedavi sonrası belirgin derecede azalmıştı. Fakat diğer laboratuvar parametreleri açısından tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktu.Sol ventrikül ve sağ ventrikül ejeksiyon fraksiyonu tedavi sonrası anlamlı olarak arttı. Yine sağ ventrikülün hem sistolik hem de diyastolik fonksiyonlarını gösteren tüm ekokardiyografik parametrelerde anlamlı düzelme saptandı .Bazal NT pro-BNP seviyeleri ile sol ventrikül EF, sağ ventrikül EF ve RV IVA arasında negatif yönde korelasyon mevcuttu. Sonuç: Kalp yetmezliği zemininde akut dekomponsasyon gelişen hastalarda levosimendan tedavisinin sağ ventrikül sistolik ve diyastolik fonksiyonları iyileştirmesi TDI bağımlı ekokardiyografi parametreleri ile ifade edilebilir. 10
Özet (Çeviri)
Aim: The calcium sensitizer levosimendan is one of the best-documented pharmacological agents used in the management of advanced heart failure syndromes. It improves left the cardiac performance, but its effect on the right ventricle is not investigated well. One of the best parameters to assess right ventricle function right ejection fraction is influenced by volume load. Myocardial acceleration during isovolumetric contraction (IVA) is shown as a safe parameter to assess right ventricle systolic function that not associate with pre and afterload. The aim of this study was to determine the levosimendan effect on right heart function with some echocardiographic parameters initially with İVA. Material and method: 40 patients (32 men,8 women) with stage 3-4 heart failure who took full medical care were enrolled in the study. Levosimendan was administered by a continuous 24-h infusion. Before levosimendan infusion therapy and after five days echocardiography was performed. Results: No significant differences were found before and after treatment of levosimendan with respect to systolic and diastolic blood pressure and heart rate. After the treatment class of the New York Heart Association, the level of Nt-pro BNP and high sensitive troponin were decreased significantly.But no significant differences were found before and after treatment with respect to the other laboratory parameters. The ejection fraction of RV and LV were statistically significantly increased with levosimendan infusion. All the echocardiologic parameters showed that right ventricular systolic and diastolic functions were statistically significantly improved. There was a negative correlation with basal NT-pro BNP level and LV EF, RV EF, RV IVA. Conclusion: Levosimendan improves RV systolic and diastolic functions as expressed by TDI-derived parameters in patients with acute decompensated heart failure.