Beden eğitimi ve spor dersinde taktiksel oyun yaklaşım modelinin bilişsel esneklik ve akademik (öğrenci) benlik üzerine etkisi
The effect of tactical game approach on cognitive flexibility and academic self in physical education course
  1. Tez No: 657832
  2. Yazar: GİZEM NUR GÖKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER AĞGÖN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor, Taktiksel Oyun Yaklaşımı, Bilişsel Esneklik, Akademik Benlik Algısı, Physical Education and Sports, Tactical Game Approach, Cognitive Flexibility, Academic Self Perception
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Giriş ve Amaç Beden eğitimi ve spor dersi öğretim programında öğrencilerin psikomotor gelişimleri yanında bilişsel ve duyuşsal gelişimlerinin de bir bütün olarak ele alınması gerektiği vurgulanmıştır. Bu nedenle Beden eğitimi ve spor derslerinin bilişsel ve duyuşsal alana katkılarını araştırmak araştırmanın çıkış noktası olmuştur. Bu araştırmada beden eğitimi ve spor dersinde taktiksel oyun yaklaşımının bilişsel esneklik ve akademik benlik üzerine etkisini incelemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metod Araştırmanın örneklemini Ortaokulda öğrenim gören 34 öğrenci (17 deney, 17 kontrol grubu) oluşturmaktadır. Araştırmada deneysel desen modeli kullanılmıştır. Öğrencilere 10 hafta boyunca uygulanan Taktiksel Oyun Yaklaşımı Modelli beden eğitimi dersi işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak; 'Kişisel Bilgi Formu' Burden (1998) tarafından geliştirilmiş, Erten (2015) tarafından Türkçe' ye uyarlanmış olan 'Akademik Benlik Ölçeği' ve Martin ve Rubin (1995) tarafından geliştirilmiş, Çelikkaleli (2014) tarafından Türkçe' ye uyarlanmış olan 'Bilişsel Esneklik Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel analizler, grup içinde karşılaştırmak için paired t testi ve gruplar arası karşılaştırma yapmak için ANCOVA analizi kullanılmıştır. ANCOVA analizinde değişkenler ayrı ayrı modeller şeklinde analiz edilmiştir. Bulgular Araştırmaya göre deney grubundaki öğrencilerin; akademik benlik ve bilişsel esneklik son test puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p.05). Sonuç Araştırma sonuçlarına göre taktiksel oyun modelinin uygulandığı deney grubunun bilişsel esneklik ve akademik benlik algılarının olumlu yönde geliştiği görülmektedir. Beden eğitimi ve sporda salt becerilerin kazanılmasının yanı sıra bilişsel ve duyuşsal alana ait becerilerinde gelişmesi için taktiksel oyun yaklaşımının beden eğitimi derslerinde uygulanmasının öğrencilerin gelişimine fayda sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Tactical Game Approach on Cognitive Flexibility and Academic Self in Physical Education Course Introduction and Aim It is important to consider students' psychomotor development as well as their cognitive and affective development in Physical Education and Sport Classes. The aim of this study is to examine the effect of tactical games approach on cognitive flexibility and academic self in physical education and sports classes. Material and Method The sample of the study consists of 34 secondary school students (17 subjects, 17 control groups). The Experimental design model was used in the research. The tactical game model was applied to the students in physical education classes for 10 weeks. As a data collection tool were used the 'Academic Self Scale' developed by Burden (1998) and adapted to Turkish by Erten (2015) and the 'Cognitive Flexibility Scale' developed by Martin and Rubin (1995) and adapted to Turkish by Çelikkaleli (2014). The analysis of the data was used descriptive analyzes, paired t-test for dependent groups to compare the pre and post-test scores of the experimental and control groups within the group, and Analysis of Covariance to make comparisons among groups. In ANCOVA analysis, variables were analyzed as separate models. Results According to the results, it was determined that the students' the Academic Self and Cognitive Flexibility posttest mean scores in the experimental group were statistically significantly higher than the pre-test mean scores (p .05). Conclusion The cognitive flexibility and academic self-perception of the experimental group in which the tactical game model was applied developed positively. It could be said that the tactical game approach in physical education and sports teach will be beneficial for the acquisition of physical skills as well as the development of skills in the cognitive and affective domain.