Travma sonrası stres bozukluğu oluşturulmuş sıçanlarda hipokampal sirkadiyen ritim nöropeptid düzeyleri
Hypocampal circadian rhythm neuropeptide levels in A rat model of posttraumatic stress disorder
- Tez No: 657834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası stres bozukluğu, Hipokampus, Nöropeptitler, Nöropeptid Y, Melatonin, Post-traumatic stress disorder, Hippocampus, neuropeptides, Neuropeptide Y, Melatonin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada vücut sirkadiyen sistemiyle ilişkili olan Somatostatin (SST), Vazoaktif İntestinal Peptit (VIP), Nöropeptit Y (NPY), Melatonin (MLT) ve Kortikotropin Salıcı Hormon (CRH) isimli hormonların sıçanların kan örneklerinde ve beyin hipokampus dokusundaki düzeylerinin ölçümü karşılaştırılarak bu maddelerin TSSB hastalığının temelinde bulunan sirkadiyen ritim üzerindeki rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada Spraque Dawley ırkı erişkin sıçanlara 2 saatlik kısıtlama stresi sonrasında 20 dakika zorunlu yüzme deneyimi ve hemen ardından eter anestezisi uygulanmıştır. Uygulama sonrası sıçanlar kendi kafeslerinde 7 gün boyunca dinlenmeye alınmışlardır. Hem TSSB grubu hem de kontrol grubu hayvanlara yükseltilmiş artı labirent davranış testi yapılmış, ardından anestezi altında sakrifiye edilen sıçanların serum ve hipokampus doku örneklerinden SST, NPY, CRH, MLT, VIP düzeyleri ELİSA (Enzyme-Linked-ImmunoSorbent-Assay) yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: TSSB grubu sıçanlarda yükseltilmiş artı labirent deneyinde açık kollara giriş sayıları (p=0,050) ve açık kollarda geçirilen toplam süreler (p=0,031) kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. NPY ve MLT'nin hipokampus dokusundaki gram yaş doku başına değerlerinin TSSB grubu sıçanlarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu (p=0,020*, p=0,043*), MLT serum düzeylerinin TSSB grubunda kontrol grubuna göre yüksek olduğu (p=0,008*) saptanmıştır. Sonuçlar: Bu çalışma bildiğimiz kadarıyla sirkadiyen ritimle ilişkili olan 5 nöropeptidin TSSB modelinde hipokampus dokusu ve serum düzeylerinin birlikte değerlendirildiği ilk çalışmadır. Nöropeptit hormonlardan NPY ve MLT'nin doku düzeylerinin baskın olması TSSB etiyolojisinde rol oynadıklarını göstermektedir. Etki mekanizmasına bakıldığında sonuçların 7.günden sonra sakrifiye edilmesi nedeniyle adaptif bir mekanizma sonucu doku NPY ve MLT düzeylerinin yüksek olabileceği düşünülmüştür. Daha fazla sıçan sayısıyla ve farklı zaman aralıklarında yapılacak olan deneylerle hormon düzeylerinin tekrar değerlendirilmesi mekanizmanın daha iyi anlaşılması konusunda yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed investigate the levels of circadian rhythm neuropeptids; Somatostatin (SST), Vasoactive Intestinal Peptide (VIP), Neuropeptide Y (NPY), Melatonin (MLT) and Corticotrophin Releasing Hormone (CRH) in plasma samples and brain hippocampus tissue of rats with PTSD model. Methods: A total of 34 healthy Spraque Dawley rats randomly divided into a normal sham group and PTSD groups. Single‐prolonged stress (SPS) model used to mimic PTSD in rats. Elevated Plus Maze Test was used to assess PTSD-associated anxiogenic behavior for both groups. Rats were sacrificed under anesthesia and then SST, NPY, CRH, MLT, VIP levels were measured by ELISA (Enzyme-Linked-ImmunoSorbent-Assay) method from plasma and hippocampus tissue samples. Results: In the elevated plus maze experiment, the number of entries in the open arms (p = 0.050) and the total time spent in the open arms (p = 0.031) were found to be significantly lower in the PTSD group compared to the control group. It was found that the values of NPY and MLT in hippocampus tissue were significantly higher in the PTSD group rats compared to the sham group (p = 0.020 *, p = 0.043 *), and serum levels of MLT were higher in the PTSD group compared to the sham group (p = 0.008 *). Conclusions: As far as we know, this is the first study in literature in which 5 neuropeptides' hippocampus tissue and serum levels that associated with circadian rhythm were evaluated together in the PTSD model. The predominance of tissue levels of neuropeptide hormones NPY and MLT indicates that they play a role in PTSD etiology. Considering the mechanism of these results, the hippocampus NPY and MLT levels may increase as a result of an adaptive mechanism against stress, since the results were sacrificed after the 7th day. In further studies, re-evaluation of hormone levels with more rats and experiments to be performed at different time intervals will be a guide for better understanding.