Doğu Anadolu Bölgesindeki gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerin problem çözme becerilerinin iş doyum düzeylerine etkisinin incelenmesi
Examining the impact of the youth service in Eastern Anatolia and sports provincial directorate of coaches who work with problem solving skill levels of job satisfaction
- Tez No: 657892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI ULUCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Antrenör, Problem Çözme, Beceri, İş Doyumu, Provincial Directorate of Youth and Sports, Coach, Problem Solving, Skill, Job Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın amacı; Doğu Anadolu Bölgesindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan antrenörlerin problem çözme becerilerinin iş doyumu düzeylerine etkisinin incelenmesi, ve çeşitli değişkenler açısından istatistiksel farklılıkları ortaya koyarak spor bilimleri literatürüne bu anlamda katkılar sağlamaya çalışmaktır. Araştırmaya gönüllülük esasına dayalı olarak Elazığ, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan toplam 330 antrenör katılmıştır. Katılımcıların 87'si kadın 243'ü ise erkek antrenörlerdir. Katılımcıların 96 (%29,1)' sı 20-29 yaş aralığında, 205 (%62,1)'i 30-39 yaş aralığında ve 29 (%8,8)'u ise 40-49 yaş aralığındadır. Araştırma kapsamına verilerin elde edilmesi için Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen Problem Çözme Envanteri ve Weiss, David, England ve Lofquist (1977) tarafından geliştirilen Minnesota İş Doyum Ölçeği ile kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Verilen normal dağılım göstermediğinden ikili grupların analizinde Mann-Whitney U, çoklu grupların analizinde ise Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak dikkate alınmıştır. Sonuç olarak; problem çözme envanteri alt boyut ve toplam puan ortalamaları ile iş doyum ölçeği alt boyut ve toplam puan ortalamalarında çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılıklar ortaya konmuştur. Katılımcıların problem çözme beceri düzeylerinin iş doyum düzeyleri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu etkinin sporcu kalitesinin arttırılmasında etkin rol oynayacağı ve ülkemizin uluslararası alanda ki başarısını arttırıcı bir faktör olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of problem solving skills on job satisfaction levels of trainers working in Youth Services and Sports Provincial Directorates in Eastern Anatolia and and by trying to provide statistical differences in terms of various variables in this sense in the literature of sport sciences. Based on the voluntary nature of the survey, 330 coaches working in Elazığ, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan and Igdir Youth Services and Sports Provincial Directorates participated in the study. 87 of the participants and 243 of the women are male coaches. 96 (29.1%) of the participants were in the 20-29 age range, 205 (62.1%) were in the 30-39 age range and 29 (8.8%) were in the 40-49 age range. The Problem Solving Inventory developed by Heppner and Petersen (1982) and Minnesota Job Satisfaction Scale developed by Weiss, David, England and Lofquist (1977) and personal information form was used to obtain the data within the scope of the research. SPSS package program was used to analyze the obtained data. Mann-Whitney U was used in the analysis of the two groups and Kruskal Wallis test was used in the analysis of the multiple groups. The level of significance was taken as 0,05. As a result; it has been shown that; problem solving inventory sub-dimension and total point averages and job satisfaction scale sub-dimension and total point averages revealed significant differences in terms of various variables. Participants' problem solving skills were found to have a positive effect on job satisfaction levels. It can be considered that this effect will play an active role in raising the quality of the athlete and is an increasing factor in the success of our country on the international scene.