Kırsal bir bölgede yaşayan klimakterik dönemindeki kadınların menopoza ilişkin farkındalıkları ve sağlık algıları
Menopause awareness and health perceptions of climacteric women living in a rural area
- Tez No: 657898
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Klimakterik dönem, menopoz, farkındalık, sağlık algısı, Climacteric period, menopause, awareness, perception of health
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmada amaç kırsal bir bölgede yaşayan klimakterik dönemdeki kadınların menopoza yönelik farkındalıklarını ve sağlık algılarını incelemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı araştırma ilkelerine uygun olarak yapılan bu araştırmanın evrenini araştırmanın yapıldığı Aralık 2018- Haziran 2019 tarihleri arasında Alpaslan Köyü Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 45-65 yaş aralığında bulunan 210 kadın oluşturmuştur. Örneklemini ise bu tarihler arasında araştırmanın alınma kriterlerini karşılayan klimakterik dönemdeki 180 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Sağlık Algısı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Mann-Whitney U testi, Kruskall Wallis testi, Spearman Korelasyon analizi kullanıldı. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul izni ve kurum izni alındı. Bulgular: Klimakterik dönemdeki kadınların yaş ortalaması 54.3±6.7 olup, bunların %58.9'unun ilkokul mezunu olduğu, kadınların sağlığı algılama durumlarının ortalama değerinin 6.3±1.6 olup orta derecede olduğu, kadınların %24.4'ünün daha önce menopoz dönemine ilişkin bilgi aldığı ve bilgi alanların %40.9'unun bilgiyi doktorlardan aldığı, kadınların büyük çoğunluğunun menopozal dönemi kötü algıladığı ve sağlık algısı ölçeği toplam puan ortalama değerinin 45.3 ± 5.0 olup orta derecede olduğu tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça menopozal dönemdeki kadınların sağlık algısının arttığı, bir hastalık varlığında ve sürekli ilaç kullanımında sağlık algısının azaldığı, yaş, ekonomik durum ve menopoz yılının sağlık algısı üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Sonuç: Eğitim durumunun, bir hastalık varlığının, sürekli ilaç kullanımının, yaşın, ekonomik durumun ve menopoz yılının kadınların sağlık algısını etkilediği ve kadınların menopoz ile ilgili bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the climacteric awareness and health perceptions of women living in a rural area towards menopause. Materials and Methods: The population of this research conducted in accordance with descriptive research principles was 210 women between the ages of 45-65 registered at Alpaslan Village Family Health Center between December 2018 and June 2019, the sample of which met the inclusion criteria of the study during the climacteric period. It has created 180 women. The data of the study were collected using the“Personal Information Form”and the perception of health scale. In the evaluation of the data, Mann-Whitney U test, Kruskall Wallis test, Spearman Correlation analysis were used and examined. Ethics committee permission and institutional permission were obtained for the study. Results: The average age of the women in the climacteric period was 54.3 ± 6.7, 58.9% of them were primary school graduates, the mean value of women's perception of health was 6.3 ± 1.6 and moderate, 24.4% of women had information about the menopause period before and It was determined that 40.9% of those who received the information received the information from the doctors, the majority of women perceived the menopausal period badly and the average value of the health perception scale was 45.3 ± 5.0 and was moderate. It has been found that as the education level increases, the perception of health of women in the menopausal period increases, the perception of health decreases in the presence of a disease and continuous drug use, and age, economic status and menopause year have an effect on health perception. Conclusion: It has been determined that educational status, the presence of a disease, continuous use of medication, age, economic status and the menopause year affect women's perception of health and women's knowledge levels about menopause are insufficient.