Ömer Ziyâeddîn Dağıstânî'nin (1850-1920) hayatı eserleri ve hadisçiliği
Ömer Ziyâeddin Dağıstânî (1850-1920) his life works and hadith
- Tez No: 657916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Dağıstânî, Zübdetü'l-Buhârî, Sünenü'l-Akvâli'n-Nebeviyye Mine'l-Ehâdîsi'l-Buhârîyye, Hadith, Sunna, Dağıstânî, Zübdetü'l-Bukhârî, Sünenü'l-Akvâli'n-Nebeviyye Mine'l-Ehâdîsi'l-Buhârîyye
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tasavvufun ilk ortaya çıkışından itibaren mutasavvıfların hadis ilmiyle içiçe oldukları bilinmektedir. Bu geleneğin devamı niteliğinde olan Ömer Ziyâeddin Dağıstânî de Osmanlı'nın son dönemin de yaşamış muhaddis/mutasavvıf geleneğinin en önemli temsilcilerinden biridir. Yaşadığı dönemde ilmiye sınıfının önde gelenlerinden biri olan Dağıstânî, (ö. 1920) insanları, fikirleri ve eserleriyle aydınlatmaya çalışmıştır. Siyasî kargaşaların zirve yaptığı bir dönemde yaşamış, politik duruşuyla da tarafsız olmadığı yazdığı eserlerden de anlaşılmaktadır. Fıkıh, kıraat ve tasavvuf gibi ilim dallarında eserler vermesine rağmen hadisçilik kimliği ön plana çıkmıştır. Hadis ilmiyle ilgili verdiği eserler, hadis ilmine vukufiyetinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dağıstânî'nin ilk hadis öğrenimiyle ilgili bilgilere kaynaklarda açık bir şekilde raslanılmamasına rağmen ilk eğitimini babasından ve bölgede bulunan âlimlerden aldığı bilinmektedir. İstanbul'a göçünden sonra ise hocasının etkisiyle zâhirî ve bâtınî ilimlerde derinleştiği görülmektedir. Bu çalışmamız, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Dağıstan'ın yapısı ile ilgili bilgiler aktardıktan sonra, Dağıstânî'nin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri üzerine durulacaktır. Sonra Buhârî'nin el-Câmiʿu's-sahîh adlı eseri üzerine yapılmış bir ihtisar çalışması olarak kabul edebileceğimiz Sünenü'l-akvâli'n-nebeviyye mine'lehâdîsi'l-Buhâriyye ve Zübdetü'l-Buhârî adlı eserlerinden yola çıkarak hadisçiliği anlatılmıştır. Son olarakta Zübde ve Sünenü'l-akvâl'de geçen hadislerden daha fazla faydalanmak isteyenlere kolaylık olması düşüncesiyle, Ahmet Naim ve Kâmil Miras tarafından tercümesi yapılıp Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 12 cilt olarak neşredilen et-Tecrîdü's-sarîh li-ehâdîsi'l-Câmiʿi's-sahîh ve Zübdetü'l-Buhârî Tercümesi'nden faydalanarak oluşturduğumuz tabloda, Zübde, Sünenü'l-akvâl ve Tecrîdü's-sarîh'te geçen hadislerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that Sufis are intertwined with the science of hadith since the first emergence of Sufism. Ömer Ziyâeddin Dağıstânî, who is a continuation of this tradition, is one of the most important representatives of the muhaddis / mystic tradition of the last period of the Ottoman Empire. During his lifetime, Dağıstânî (ö. 1920), one of the leading scholars, tried to enlighten people with his ideas and works. It is understood from his works that he lived in a period when the political turmoil was at its peak and was not neutral with his political stance. Although he gave works in branches of science such as fiqh, qiraah and Sufism, his identity of hadithism came to the fore. His works on the science of hadith appear as an indication of his knowledge of hadith. Although the information about the first hadith learning of Dağıstânî is not clearly encountered in the sources, it is known that he received his primary education from his father and the scholars in the region. After his immigration to Istanbul, it is seen that he deepened in the literary and natural sciences with the influence of his teacher. This study consists of introduction and four chapters. After giving information about the structure of Dagestan, the life, scientific personality and works of Dagestan will be emphasized. Then, based on his works named Sünenü'l-akvâli'n-nebeviyye mine'l-ehâdîsi'l-Buhâriyye and Zubdetü'l-Buhârî, which can be regarded as an elaboration work on the work of Bukhârî named al-Câmiʿu‟ssahîh, was explained. Finally, with the thought of making it easier for those who want to benefit more from the hadiths mentioned in Zübde and Sünenü'l-akvâl, the translation of Sahîh-i Buhârî Tecrîdü's-sarîh Muhtasarı and Zübdetü'l-Buhârî Translation, translated by Ahmet Naim and Kamil Miras and published in 12 volumes by the Directorate of Religious Affairs A comparison of the hadiths in Zübde and Sünenü'l-akvâl and Tacrîd-i Sarih is made in the table we have created by using it.