Seyhan ilçesi meskûn mahallerde su kayıplarının azaltılması için hidrolik modelleme çalışması
Hydraulic modeling study to reduce water losses in some neighborhood of Seyhan district
  1. Tez No: 657925
  2. Yazar: BATUHAN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAYHAN BEKİR ERSÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçülebilir Alt Alanlar, Hidrolik Modelleme, Basınç Düşürücü Vana, Basınç Değişimi, District Metered Area, Hydraulic Modeling, Pressure Regulating Valve, Pressure Change
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Adana ili şebeke hattı esas alındığında, su kaybının en yüksek olduğu Adana ili Seyhan ilçesi Mıdık, Hadırlı, Akkapı, Bey ve Barbaros bölgelerinde su kayıplarının azaltılması ve basıncın ayarlanması (kalibrasyonu) için hipotetik olarak çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma şebekelerde basınç planlaması için bir kılavuz niteliğinde olacak şekilde hazırlanmıştır. Çalışılan bölgenin coğrafik ve topoğrafik durumu, nüfusu ve nüfus yoğunluğu gibi bilgilerden yararlanılmış ve saha çalışmaları ile desteklenmiştir. Yapılan modelleme çalışması ile basınç düşürücü vananın çapı belirlenmiş ve sonrasında yapılacak basınç ayarlamaları ile şebeke kalibrasyonu elde edilmiştir. Su şebekesine gelen hattın cazibeli akış olduğu dikkate alınmıştır. Hipotetik modelleme çalışması EpaNet v2.0.0.12 programı kullanılarak yapılmıştır. Adı geçen bölgelere ait şebekelerde basınç değişimleri belirlenmiş ve profilleri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hypothetical hydraulic modeling studies have been carried out to reduce water losses and to adjust the pressure (calibrate) in the Mıdık, Hadırlı, Akkapı, Bey and Barbaros districts of Seyhan, Adana, where water loss is among the highest in the Adana water distribution network. This work has been carried out as a guide for pressure planning in networks. The geographic and topographical status, population, and population density of the study area were utilized and supported by field studies. T. As a result of these studies, the diameter of the pressure reducing valve has been determined using the model and network calibration has been achieved with the pressure adjustments to be made. The preparation for the work. Attractive flow of the line to the water network was considered. Hypothetical modeling study was performed by using EpaNet v2.0.0.12 program. Pressure changes were determined in the networks of the mentioned regions and their pressure profiles were formed.