Geri Dön

Pushing and constraining factors in energy policy-making: Explaining the choice for nuclear energy

Enerji politikası yapımında itici ve kısıtlayıcı faktörler: Nükleer enerji tercihini açıklamak

  1. Tez No: 657966
  2. Yazar: SEDA DUYGU SEVER MEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞUHNAZ YILMAZ ÖZBAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 406

Özet

Günümüzde, bir tarafta enerji güvenliği endişeleri, diğer tarafta iklim değişikliğine karşı aktif politikalar için artan baskı nedeni ile, birçok ülke enerji profillerini en verimli şekilde yönetmek için mücadele etmekte ve alternatif enerji kaynaklarını sistemlerine dahil etmeye çabalamaktadır. Alternatif kaynaklar arasında nükleer enerji, karşıtlar ve destekçiler arasındaki çarpıcı uçurumun herhangi bir enerji kaynağından daha derin olduğu, en tartışmalı kaynaklardan biridir. Nükleer enerji ile ilgili hararetli tartışmalar, her ülke için geçerli olan çeşitli avantajlar ve riskler hakkındaki karmaşık faktörleri içerir. Bununla birlikte, bu faktörlerin yorumlanma şekli, ülkelerin farklı nükleer enerji politikalarının da ortaya koyduğu gibi, önemli ölçüde değişmektedir. Sivil nükleer programların nedenleri ve etkileri ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu sebeple, literatürde küresel nükleer kapasitenin genişlemesini veya küçülmesini anlamlı bir şekilde yorumlayabilmek için, farklı nükleer enerji politikası tercihlerine yol açan ana faktörler ve etkileşimleri hakkında analitik çerçevelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışma, nükleer enerji kapsamında, enerji politikası oluşturmanın altında yatan dinamiklere odaklanmaktadır. Araştırma, nükleer enerji politikası oluşturmada itici ve sınırlayıcı faktörlere ilişkin nedensel mekanizmaları araştırmakta ve bir devletin nükleer enerji politikasını etkilemek için hangi unsurların ayrı ayrı gerekli veya ortak olarak yeterli olduğunu bulmayı hedeflemektedir. Ayrıca çalışma, ulusal ve uluslararası düzeylerin kesişme noktasındaki sosyo-politik dinamiklere dair derin bir bakış sağlayarak, nükleerin risklerinin ve avantajlarının bir devletin kararına nasıl dönüştürüldüğüne cevap vermeye çalışmaktadır. Nükleer enerji politikası oluşturmadaki karmaşık mekanizmaları deşifre etmek için, bu araştırma üç farklı nükleer hikayeye sahip olan Fransa, Almanya ve Türkiye'nin analitik bir karşılaştırmasını sunmaktadır. Araştırmada kullanılan veriler bu üç ülkede gerçekleştirilmiş olan saha çalışması kapsamında, üst düzey uzman ve yetkililer ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Sunulan bulgular verilerin MAXQDA kullanarak nicel ve nitel analizine dayanmaktadır. Nükleer enerji politikası oluşturma üzerine analitik bir harita sunan bu çalışma, literatüre karşılaştırmalı politika, enerji alanında kamu politikası oluşturma ve küresel enerji dönüşümü kapsamında düşük karbonlu kaynakların siyasi boyutunu anlamak üzerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Özet (Çeviri)

With energy security concerns on one side, increasing pressure for proactive policies against the climate change on the other side, most countries struggle for managing their energy profiles in the most efficient way and include alternative resources into their energy mix. Among alternative resources, nuclear energy is one of the most contested resources, for which the striking divide between the opponents and proponents is deeper than in any other energy resource. Heated debates about nuclear energy content the intricate discussion of a variety of advantages and risks which applies to every country. However, the way these factors are interpreted changes significantly as revealed by states' divergent nuclear energy policies. Given limited number of studies about the causes and effects of civilian nuclear programs, the literature needs analytical frameworks about the patterns and interactions of major factors which lead to different nuclear energy policy preferences, in order to meaningfully interpret the global nuclear expansion or stagnation. This study focuses on the underlying forces in energy policy-making from the stand point of nuclear energy. The research investigates the causal mechanisms regarding pushing and constraining factors in nuclear energy policy-making and targets to find out which elements are separately necessary or jointly sufficient to affect a state's nuclear energy policy. Moreover, the study seeks to answer how the risks and advantages of nuclear are transformed into a state's decision, by providing a deeper look at socio-political dynamics in the intersection of national and international levels. In order to decipher the complex mechanisms in nuclear energy policy-making, the study presents an analytical comparison of France, Germany and Turkey, with three different nuclear energy stories. The data is collected from the fieldwork conducted in these three cases via semi-structured interviews with high-level experts. The findings are based on a multimethod analysis using MAXQDA. By offering an analytical mapping and a policy framework on nuclear energy policy-making, the research aims to contribute the literature on comparative politics, on public policy-making in the realm of energy and on understanding political aspects of low-carbon resources in the wake of global energy transition.

Benzer Tezler

  1. Pompa betonlarında işlenebilirliğin harç fazının reolijisine dayanarak belirlenmesi

    Estimation of the pumpability of concretes from the mortar phase rheology

    KEMAL TUŞAT YÜCEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    İnşaat Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. M. SÜHEYL AKMAN

  2. 4D printing of body temperature responsive hydrogels with self-healing and shape-memory abilities

    Kendi kendini onarma ve şekil hafıza özelliklerine sahip vücut sıcaklığına duyarlı hidrojellerin dört boyutlu baskısı

    GAMZE AYDIN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Polimer Bilim ve Teknolojisiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OĞUZ OKAY

    DR. TURDİMUHAMMAD ABDULLAH

  3. Çocukların suça sürüklenmesinde fiziksel ve sosyo-mekansal faktörlerin etkisi

    The effect of physical and socio-spatial factors on children driven to crime

    UFUK ALTUNBAŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET OCAKÇI

  4. Uluslararası girişimciliğin işletmelerin ihracat performansına etkisi: Manisa Organize Sanayi bölgesi örneği

    The effects of the international entrepreneurship to the export performance of the business: The sample of Manisa Organized Industrial zone

    İPEK KURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    İşletmeCelal Bayar Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HÜRİYET BİLGE

  5. Sezyum atomik gaz hücresinin yüksek çözünürlüklü spektroskopisi

    High resolution spectroscopy of resonance cesium atomic gas cell

    BERFİN MUHLİSE CAKLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Fizik ve Fizik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. DEMET AKTAŞ

    DOÇ. DR. RAMİZ HAMİD