The explicit teaching of L2 English collocations through graphic organizers
İkinci dil İngilizce olarak eşdizimliliklerin grafik düzenleyiciler vasıtasıyla açık olarak öğretimi
- Tez No: 657989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eşdizimler, grafik düzenleyiciler, kelimeyi hatırlama, kelimeyi akılda tutma, collocations, graphic organizers, L2 vocabulary recall, L2 vocabulary retention
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezin amacı yabancı dil olarak İngilizce kelime öğretiminde İngilizce eşdizimlerin grafik düzenleyiciler yardımıyla belirgin bir şekilde öğretiminin Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulunda İngilizce öğrenen ortanın üstü İngilizce düzeyindeki öğrencilerin kontrollü algılayıcı yabancı dil eşdizim öğreniminde ve öğrenilen eşdizimleri akılda tutmada etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın hedeflerine ulaşabilmesi için yaşları 18-20 arasında değişen, ortanın üstü İngilizce seviyesindeki 50 hazırlık sınıfı öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Çalışma herbir sınıfta 25 öğrencinin olduğu 1 deneysel sınıf ve bir kontrol sınıfından oluşmuştur. Çalışma başladığında B seviye öğrenciler bahar yarıyılında haftada toplam 20 saat genel İngilizce ve İngilizce Okuma/Yazma dersi görmekteydiler. Bahar yarıyılı 3. Dönemde 7; 4. Dönemde ise 8 hafta olmak üzere 2 dönem ve 15 haftadan oluşuyordu. Çalışma 3. dönemin başında yapıldı ve çalışmanın hepsi 10 hafta sürdü. Öğrencilere yapılan son testler ve gecikmeli son testlerden toplanan niceliksel veriler ışığında, mevcut çalışma İngilizce hedef eşdizimlerin grafik düzenleyiciler yardımıyla öğretiminin ortanın üstü İngilizce düzeyindeki hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil eşdizim öğreniminde ve öğrenilen eşdizimleri akılda tutmada istatiksel olarak önemli bir etkisi olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, İngilizce hedef eşdizimler, arttırılmış görsel ve metinsel girdi içeren grafik düzenleyiciler yardımıyla deney grubundaki öğrencilere öğretildiğinde öğrencilerin onları kontrol grubundaki öğrencilerden daha iyi hatırladığını ve daha uzun bir sure akıllarında tuttuklarını özellikle ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the effect, if any, of the explicit teaching of L2 collocations through graphic organizers on upper-intermediate level Turkish prep students' L2 collocation recall and retention in a formal EFL context at the School of Foreign Languages at a state university in Turkey. In order to achieve the objectives of the study, 50 prep school students aged between 18 and 19 at the upper-intermediate level of English participated in the study and the study consisted of 1 experimental and 1 control group consisting of 25 students in each group. At the beginning of the study, students were taking general English and Reading / Writing lessons for 20 hours per week during the spring semester. The spring semester comprised two periods with 7 weeks in the 3th period and 8 weeks in the 4th period. The study was conducted at the beginning of the 3rd period and the overall study lasted for ten weeks. After the quantitative data gathered from the immediate and delayed post-tests were analysed, the current study demonstrated that teaching L2 collocations explicitly through graphic organizers had a statistically significant effect on L2 recall and retention of the prep students at the upper-intermediate level. The results show that when L2 collocations were taught to the experimental group by means of graphic organizers enhanced through visual inputs, they recalled them better and retained them in their memory far much longer than the control group students.