The views of EFL teachers on the 5th grade intensive English teaching program
5. sınıf yabancı dil ağırlıklı İngilizce öğretim programı hakkında İngilizce öğretmenlerinin görüşleri
- Tez No: 658038
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ KÖMÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretim programı, erken yaşta dil öğretimi, program değerlendirme, English language teaching program, young learner education, program evaluation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, 2017 yılında uygulanmaya başlayan 5. sınıf yabancı dil ağırlıklı İngilizce öğretim programının işleyişine, uygulanabilirliğine, ulaşabildiği öğrenme çıktılarına, zayıf ve güçlü yönlerine dair İngilizce öğretmenlerinin görüşlerini ortaya çıkarmayı hedeflemiştir. Çalışma 2019-2020 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde Denizli il merkezi ve ilçelerinde bakanlık tarafından belirlenen (23) pilot okullardaki İngilizce öğretmenlerinin katılımıyla tamamlanmıştır. Çalışmanın verilerine 29 İngilizce öğretmeniyle yapılan görüşmeler sonucunda ulaşılmıştır. Çalışmaya dair veriler nitel araştırma yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Bu yöntem doğrultusunda, 7 sorudan oluşan bir yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Toplanan nitel veri kod ve temaları kapsayan içerik çözümleme yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, programın en güçlü yönü çocuğun erken yaşta yabancı dile uzun süre maruz kalmasıdır. Ayrıca, erken yaşta öğrenmeyi olumsuz etkileyen duygusal filtrelerin az olması dil öğrenimini kolaylaştırmıştır.15 saatlik İngilizce dersi sayesinde iletişim temelli etkinlerin arttığı, beceri temelli öğrenmenin ön plana çıktığı, şarkı ve oyun gibi etkinliklerin artmasıyla öğrenci temelli eğitimin de benimsendiği gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, dil öğrenmeye yatkın ve motivasyonu yüksek öğrenciler için programın büyük avantaj sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak, çalışmayla olumlu süreçleri gölgeleyen birtakım problemler de tespit edilmiştir. Bunların başında öğretmenlerin hizmet-içi kurs ve seminer eksikliği yer almaktadır. Programla ve işlenişi ile ilgili öğretmenlere herhangi bir eğitim verilmemiş, rehberlik edilmemiştir. Diğer önem teşkil eden problem ise kitap ve materyal konusunda birlik olmaması, her okulun kendi sistemini kurmuş olmasıdır. Ayrıca,5.sınıf yabancı dil ağırlıklı İngilizce öğretim programının sürdürülebilir olmaması ve ilerleyen yıllarda sınav odaklı yaklaşımların artması İngilizce öğretimde kopukluk oluşturmaktadır. Sonuç olarak, programın erken yaş dil öğretimine büyük katkı sağladığı ancak uygulamadaki eksiklikler sebebiyle sonuçların istenilen düzeyde olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the views of English language teachers about the implementation, applicability, the reached learning outcomes, the weak and strong points of the 5th grade intensive English language teaching program which was introduced in 2017. The research was completed during the spring term of 2019-2020 educational year in the schools (23) which were piloted by the ministry in Denizli city center and its towns with the participation of English language teachers. The data were collected through the interviews that were conducted with 29 English language teachers. The data about the study were collected by using qualitative research design. Under this research design, a semi-structured interview form consisting of 7 questions was used. The data collected were analyzed with the help of content analysis techniques including codes and themes. The views of the teachers point out that the strongest aspect of the program is that the children are exposed to foreign language at young ages for long hours. Moreover, the low affective filters at younger ages facilitated the language learning. With the contribution of 15-hour English classes, the increase of communicative based activities, the adoption of skill-based learning and the student centered education with songs and games were observed. Besides, it was concluded that this intensive program provided a great opportunity for the students who are motivated and talented for language learning. Despite the positive aspects, some problems and challenges overshadowing the success of the program were detected. One of them was listed as the lack of the in-service training courses and seminars. It was often stated that the teachers did not take any kind of informative and supportive seminars and were not trained about the program and its application neither at the beginning nor during the implementation. Another crucial issue was the lack of the unity in books and materials as every school runs their own system. In addition, the unsustainability of the 5th grade intensive English language teaching program and the increase of the exam-based approaches in the following years created a disconnection in the secondary English language education. Finally, in spite of the great contribution to the young learners' education, the intended outcomes were not reached at the desired level due to the deficiencies in the implementation.