The evaluation of the 5th grade intensive English curriculum from the perspectives of EFL teachers in Burdur
5.sınıf yoğunlaştırılmış İngilizce dersi öğretim programının Burdur'daki İngilizce öğretmenlerinin bakış açısıyla incelenmesi
  1. Tez No: 1000047
  2. Yazar: SÜMEYYE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Branş öğretmenleri, Dil eğitimi, Ortaokul öğretmenleri, Öğretim programları, Öğretmen algısı, Branch teachers, Language education, Secondary school teachers, Teaching curriculums, Teacher perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Türkiye'de, vatandaşların yabancı dil yeterliğini geliştirmek amacıyla son yıllarda önemli düzenlemeler ve politikalar doğrultusunda mevcut yabancı dil öğretim programını güncellemiştir. Bu düzenlemelerin en yakın örneklerinden biri olarak, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren pilot okullarda başlatılan 5. Sınıf Yabancı Dil Ağırlıklı (İngilizce) Öğretim Programı ülke genelinde uygulanmaya koyulmuştur. Ancak programla ilgili daha önce yapılan çalışmaların büyük çoğunluğu pilot uygulama döneminde gerçekleştirilmiş olup, programın mevcut güçlü yönleri, sınırlılıkları ve uzun vadeli etkilerine ilişkin güncel araştırmalar sınırlı kalmaktadır. Bu nedenle, programın sınıf içi uygulamalarından doğrudan sorumlu olan İngilizce öğretmenlerinin bakış açısını temel alan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, 5. Sınıf Yabancı Dil Ağırlıklı program kapsamında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin programa ilişkin algılarını ortaya koymak ve mevcut uygulamaya yönelik önerilerini sunmaktır. Nitel durum çalışması deseninin kullanıldığı araştırmada, Burdur ilinde bu program kapsamında görev yapan 15 İngilizce öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve toplanan veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, öğretmenlerin genel olarak programdan memnun olduklarını göstermiştir. Katılımcılar, öğrencilerde iletişim becerilerinde gelişim, motivasyon artışı, erken yaşta dil öğrenme ve uzun vadede daha güçlü dil kazanımları gibi birçok olumlu etkiyi vurgulamıştır. Programın öğretmenler açısından da etkileşimli etkinliklere olanak sağlaması, dil becerilerine odaklanma ve mesleki tatmin sağlaması bakımından destekleyici olduğu belirtilmiştir. Buna karşın, materyal eksikliği, yoğun müfredat, kalabalık ve farklı seviyelerden oluşan sınıflar, sürdürülebilirlik sorunları ve yetersiz hizmet içi eğitim gibi bazı kalıcı sorunların devam ettiği görülmüştür. Son olarak, öğretmenler müfredatın geliştirilmesi, aktif öğrenme ortamları oluşturulması, kaynak çeşitliliğinin artırılması, paydaş işbirliğinin güçlendirilmesi ve ihtiyaç temelli hizmet içi eğitimler sunulması yönünde önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Aiming to develop its citizens' foreign language proficiency, the Ministry of National Education (MoNE) in Türkiye has developed the current foreign language curriculum with many significant regulations and policies in recent times. As one of the latest policy changes, beginning from the 2017-2018 academic year in pilot schools determined across the country, an Intensive English Language Program (IELP) for the 5th grades has been implemented across the country. However, the previous studies related to the recent practice are limited as they were generally carried out in the pilot year to identify the shortcoming aspects. In this context, there is a need to conduct more research to explore the program's current strengths, limitations and long-term effects. Regarding this, the effectiveness of the IELP needs to be evaluated from EFL teachers' point of view, who are mainly in charge of the in-class practices on the current implementation. Therefore, the primary aim of the present study was to understand the perceptions of EFL teachers based on their experiences on the IELP, and offer suggestions for its weaknesses. Using a qualitative case study design, data were collected through semi-structured interviews with 15 EFL teachers involved in the IELP in Burdur, and analyzed through thematic analysis. The findings revealed that the participants were mainly satisfied with the recent practice, who reported several benefits for young learners such as improved communication skills, increased motivation, early-age learning advantages, and stronger long-term language outcomes. IELP was also found beneficial for EFL teachers with more opportunities for interactive activities, focus on language skills and professional fulfillment. Nevertheless, some persistent challenges were identified such as lack of course materials, heavy curriculum, crowded and mixed-ability classrooms, lack of sustainability and insufficient teacher training. Finally, EFL teachers made recommendations related to a better curriculum design, active learning environment, improved resources, stakeholder involvement, and needed in-service training.