Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme öncesi ve sonrası karşılaştırmalı performans analizleri
Comparative performance analysis of electricity distribution companies before and after privatization
  1. Tez No: 658088
  2. Yazar: SÜMEYYA YAĞMUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Kayıp ve Kaçak Oranı, İstihdam, Gelir Değişimi, Privatization, Loss and Leakage Rate, Employment, Income Change
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışma, özelleştirmelerin elektrik dağıtım şirketlerinin ve dağıtım sektörünün üretim, istihdam ve gelirini nasıl etkilediğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaca uygun olarak çalışmada 18 elektrik dağıtım şirketinin; kayıp ve kaçak oranlarında, istihdam sayısında ve şirketlerin gelirlerinde meydana gelen değişimler olmak üzere üç ana faaliyet sonuçlarının özelleştirme öncesi ve özelleştirme sonrası performans karşılaştırması yapılmıştır. İnceleme ve araştırma sonucunda, 18 EDAŞ'ın kayıp ve kaçak oranlarında ortalama %21 iyileşme performansının sergilendiği, bu iyileşme performansıyla özelleştirme öncesi %16 olan ortalama kayıp ve kaçak oranının, özelleştirme sonrası %12.7'ye gerilediği, kayıp ve kaçak oranı en yüksek olan Dicle-Aras-Vangölü EDAŞ'lar dışarıda bırakıldığında ise %6.8'e kadar düştüğü tespit edilmiştir. Özelleştirme sonrası elektrik dağıtım sektörü toplam personel sayısında; 4.415 kadrolu personel artışı ve 2.981 de taşeron personel artışı olmak üzere toplam 7.486 kişilik bir personel artışı gerçekleştiği, bu artışın özelleştirme öncesi toplam personel sayısına göre %17.6'lık bir artış anlamına geldiği görülmüştür. EDAŞ özelleştirmelerinin Ülke Toplam İstihdamına, %44 artış ile 18.732 kişilik yüksek bir katkı sağladığı da tespit edilmiştir. 18 adet EDAŞ'ın gelir tablolarıyla ilgili yapılan inceleme ve analizler sonucunda; özelleştirme öncesi 18 şirketten 11 adedinin net kar, kalan 7 adedinin ise net zarar açıkladığı, özelleştirme sonrası verilerin en son elde edildiği tarihlerde bahse konu şirketlerin tamamının net kar beyan ettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine how privatizations affect generation, employment and income of electricity distribution companies and distribution industry. In accordance with this purpose, 18 electricity distribution companies; Pre-privatization and post-privatization performance comparisons of three main operating results, namely, changes in loss and leakage rates, employment numbers, and income of companies. As a result of the investigation and research, Dicle, where 18 Electricity Distribution Companies displayed an average improvement performance of 21% in loss and leakage rates, the average loss and leakage rate decreased from 16% before privatization to 12.7% after privatization, with the highest loss and leakage rate. When the Aras-Vangölü Electricity Distribution Companies are excluded, it was determined that it decreased to 6.8%. In the total number of personel in the electricity distribution sector after privatization; It has been observed that a total of 7,486 staff increases, including 4,415 permanent staff increase and 2,981 subcontractor staff increase, and this increase means an increase of 17.6% compared to the total number of personnel before privatization. It was also determined that privatization of Electricity Distribution Companies contributed to the Total Employment of the Country by 44%, with a high contribution of 18,732 people. As a result of the examination and analysis of the income statements of 18 Electricity Distribution Companies; It was determined that 11 out of 18 companies announced net profit and the remaining 7 announced net loss before privatization, and all of the companies in question declared net profit at the latest date after the privatization data.