Mantık etkinlikleriyle destekli matematik öğretiminin 7. sınıf öğrencilerinin başarısına, tutumuna ve eleştirel düşünme becerisine etkisi
The effect of mathematics teaching supported with logic activities on 7th grade students' success, attitude and critical thinking skill
  1. Tez No: 658140
  2. Yazar: HABİP TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT AKGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: düşünme, akıl yürütme, mantıklı düşünme, matematik başarısı, matematiğe yönelik tutum, eleştirel düşünme becerisi, mantık etkinlikleri, thinking, reasoning, logical thinking, mathematics achievement, attitude towards mathematics, critical thinking skill, logic activities
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı mantık etkinlikleriyle destekli matematik öğretiminin (MEDMÖ) 7. sınıf öğrencilerinin başarısına, tutumuna ve eleştirel düşünme becerisine etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada yedinci sınıf öğrencilerine yönelik 7 haftadan oluşan bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada düşünme becerisini geliştirmeye yönelik 28 tane mantık etkinliği kullanılmıştır. Araştırmada iç içe desen kullanılmıştır. Nicel boyutu yarı deneysel desen, nitel boyutu ise yarı yapılandırılmış görüşme biçimindedir. Nicel veriler; matematik başarı testi (MBT), matematiğe yönelik tutum ölçeği (MYTÖ) ve eleştirel düşünme becerisi testi (EDBT) yardımıyla toplanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımlı t-testi, bağımsız t-testi ve mann whitney u testi kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada matematik başarı testi puanlarında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Görüşmede ise matematik notlarında yükselme, işlem becerisinde gelişme ve mantık gerektiren sorulara bakış gibi davranışlar elde edilmiştir. Matematiğe yönelik tutum ölçeğinde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Görüşmede ise bilişsel tutum ve duyuşsal tutum temaları elde edilmiştir. Eleştirel düşünme becerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Görüşmede ise verileni sorgulama, sorulara farklı çözüm yolları arama ve derin bakış açısı kazanma gibi davranışlara rastlanmıştır. Sonuç: Uygulamanın 7.sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematiğe yönelik tutumu üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Eleştirel düşünme becerisi üzerinde ise nicel olarak anlamlı bir etki görülmemiştir. Fakat nitel anlamda olumlu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Öğrencilerin uygulamaya ilişkin görüşlerinin ise genel olarak olumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effect of mathematics teaching (MTSLA) supported with logic activities on 7th grade students' success, attitude and critical thinking skills. Method : In the study, an application consisting of 7 weeks was conducted for seventh grade students. In practice, 28 logic activities were used to improve thinking skills. Nested pattern was used in the research. Its quantitative dimension is in the form of quasi-experimental design and its qualitative dimension is in the form of semi-structured interview. Quantitative data; It was collected with the help of mathematics achievement test (MAT), attitude towards mathematics scale (ATMS) and critical thinking skill test (CTST). Qualitative data were collected through semi-structured interviews. In the analysis of quantitative data, dependent t-test, independent t-test and Mann Whitney u test were used. Descriptive analysis technique was used in the analysis of qualitative data. Findings: In the study, a statistically significant difference was found in the mathematics achievement test scores in favor of the experimental group. In the interview, behaviors such as increasing mathematics grades, improvement in processing skills and looking at questions requiring logic were obtained. A statistically significant difference was found in favor of the experimental group in the scale of attitude towards mathematics. In the interview, cognitive attitude and affective attitude themes were obtained. No statistically significant difference was found in critical thinking skills. In the interviews, behaviors such as questioning what was given, seeking different solutions to questions and gaining deep perspective were observed. Result: It was concluded that the application had a positive effect on 7th grade students' mathematics achievement and attitude towards mathematics. There was no quantitatively significant effect on critical thinking skills. However, it has been found to have a qualitatively positive effect. It was concluded that the students' views on the application were generally positive.