Yeniden işlevlendirilmiş iç mekânlarda melezlik kavramı: Erimtan Müzesi örneği
The concept of hybridity in re-functionalized interiors: The case of Erimtan Museum
- Tez No: 658244
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZEN GÜNER AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Müzecilik, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Museology, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Melezlik, Melez Mekan, Üçüncü Mekan, Erimtan Müzesi, Hybridity, Hybrid Space, Third Space, Erimtan Museum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Melezlik kısaca iki farklı durumun karşılaşması olarak tanımlanabilmektedir. Ortaya çıkan yeni durumda vurgulanması istenilen ve beklenilen durum; birbirini yok etmek yerine birlikte konumlandırmadır. Çevresiyle ya da kültürel veya fiziksel anlamda önceki dönemlerle ilgiliyse, pek çok durum“karma”olarak tanımlanabilmektedir. Çalışmanın konusu olan mimari alanda melezleme ve melezlik çok kapsamlı bir başlık olarak değerlendirilebilmektedir. Bu alandaki birçok durum bakıldığı yere göre“melez”olarak tanımlanabilir ve bu kapsamda ele alınabilmektedir.İlk olarak, melezlik kavramının mimarlık alanındaki genel konumunu inceleyecek ve sonrasında ise araştırmanın sınırlarında ve kapsamında melezlik kavramının değerlendirildiği ile ilgili bilgi verilecektir. Bu kapsamı belirleme süreci, oluşturulan kavramsal çerçeve içinde bir tartışma ve mimariye yansımasıdır. Bu çalışmada kültürel melezlikler ve bu melezliklerin yeniden üretildiği söylem bağlamında Üçüncü Mekân, mimari alanda binaların üzerinde konumlandığı“Yer”ile ilişkilendirilip somutlaştırılmaktadır. Melezlik kavramının asıl dinamiklerinden sayılabilen yer, yerel, yeni ve buna benzer kavramlar ve ayrıca bu kavramların birbirleriyle kıyaslanmaları ve karşılıklı değerlendirmeleri tartışılmaktadır. Melez mekan yaklaşımları, ele alınış biçimlerine göre örnekler üzerinden incelenmiştir. Mimaride“melez mekânı”oluşturan etken faktörler araştırılmıştır. Melezlik ve mekân ilişkisi açısından bir yaklaşım ve ele alış biçimi belirlenerek ortak okumaları yapılmıştır. Çalışma verileri,“Erimtan Arkeoloji ve sanat müzesi ”üzerinden değerlendirilmiştir. Değerlendirme; çalışmada belirlenen melez mekânı oluşturan ögeler üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Hybridity can be defined as the meeting of two different situations. The situation that is desired and expected to be emphasized in the new situation; it is positioning together instead of destroying each other. Many situations can be defined as“mixed”if they are related to the environment or previous periods in cultural or physical terms. Hybridization and hybridization can be considered as a very comprehensive topic in the field of architecture, which is the subject of the study. Many situations in this area can be defined as“hybrid”depending on where they are looked at, and can be handled within this scope.First, we will examine the general position of the concept of hybridity in the field of architecture, and then information will be given about the evaluation of the concept of hybridity within the limits and scope of the research. The process of determining this scope is a discussion within the conceptual framework and its reflection on the architecture. In this study, in the context of cultural hybrids and the discourse where these hybrids are reproduced, Third Space is associated and concretized with the“Place”on which the buildings are located in the architectural field. Locality, local, new and similar concepts, which can be considered as one of the main dynamics of the concept of hybridity, as well as comparisons and mutual evaluations of these concepts with each other are discussed. Hybrid space approaches have been examined through examples according to the way they are handled. The factors that make up the“hybrid space”in architecture have been investigated. In terms of hybridity and spatial relationship, an approach and a way of handling were determined and common readings were made. The study data were evaluated through the“Erimtan Archeology and Art Museum”. Evaluation; It has been examined over the elements that make up the hybrid space determined in the study.