Akromegali hastalarında miR-26a, miR-16 ve let-7 mikroRNA'ların klinik ve metabolik etkileri
Clinical and metabolic effects of miR-26a, miR-16 and let-7 microRNAs in acromegaly patients
- Tez No: 658274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akromegali, mikroRNA, miR-26a, miR-16, let-7, Acromegaly, microRNA, miR-26a, miR-16, let-7
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: MikroRNA'lar (miRNA) hücrelerde gen ekspresyonunu posttrasnskipsiyonel düzeyde etkileyen küçük nükleotid dizileridir. Bazı miRNA'lar onkogen gibi davranış göstereceği gibi, bazıları tümör süpresör gibi davranmaktadır. Bu çalışmada miRNA'ların akromegali hastalarında, tümör gelişmesindeki rolü, klinik ve metabolik parametrelere etkisi araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya akromegali tanısı konulmuş 39 hasta (20 K/ 19 E, ortalama yaş 51.6±10.1 yıl) ve 39 yaş ve cinsiyet eşleştirilmiş sağlıklı kontrol (27 K/ 12 E, ortalama yaş 52.1±12 yıl) dahil edildi. Tüm katılımcılardan periferik kanda miR-16, miR-26a ve let-7 düzeyleri real time PCR yöntemleri ile ölçüldü. Akromegalik hastaların demografik özellikleri, adenomun radyolojik özellikleri, tedavi yöntemleri ve komorbiditeleri değerlendirildi. Bu parametreler ile miRNAlar arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Akromegali hastaları ile kontrol grubu arasında miR-16 ve miR-26a arasında anlamlı fark bulunmazken let-7 düzeyleri, akmegaliklerde kontrol grubuna göre düşük saptandı [0.945 (0.29-5.77) vs.1.261 (0.25-3.1); p:0.053]. Adenom boyutu, optik kiazma basısı ve kavernöz sinüse invazyonu üzerinde miRNA'ların etkisi gözlenmedi. Medikal tedavi ihtiyacı üzerine miRNA'ların etkileri incelendiğinde, medikal tedavi ihtiyacı duyan hastalarda (N: 26, %66,6) miR26a ekpresyonunun arttığı [1.22 (0.63-5.98) vs.0.74 (0.51-2.62); p=0.004], ancak miR-16 [0.95 (0.34-5.27) vs 0.74 (0.44-2.65); p: 0.121] ve let-7 [0.75 (0.29-5.77) vs. 0.63 (0.29-1.44); p:0.095] ekspresyonlarının benzer olduğu saptandı. Hastalar akromegaliye bağlı gelişen koroner arter hastalığı, hipertansiyon, hiperlipidemi, Tip 2 diabetes mellitus, multinodüler guatr, malignensi ve kolonik polipler açısından değerlendirildiğinde ise gruplar arasında her üç miRNA düzeyinde istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Tümör süpresör özellik gösterdiği bilinen let-7 miRNA düzeyinin akromegali hastalarında düşük saptanması, let-7'nin akromegalide tümör gelişiminde rolü olabileceğini düşündürmektedir. Bu miRNA'ların, akromegali hastalarının klinik bulguları ve komorbiditeleri üzerinde etkisi saptanmazken medikal tedavi alan hastalarda artmış miR-26a ekspresyonu, bu miRNA'nın uzun dönem prognozunu belirlemede etkisinin olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: MicroRNAs (miRNA) are small nucleotide sequences that affect gene expression in cells at the posttranscriptional level. Some miRNAs behave like oncogenes, while others behave like tumor suppressors. In this study, it was aimed to investigate the role of miRNAs in tumor development and its effects on clinical and metabolic parameters of the patients with acromegaly. Methods: 39 patients diagnosed with acromegaly (20 F / 19 M, mean age 51.6 ± 10.1 years) and 39 age- and gender-matched healthy controls (27 F/ 12 M, mean age 52.1 ± 12 years) were included in the study. The levels of miR-16, miR-26a and let-7 were measured in peripheral blood by real-time PCR methods. Demographic features of the patients, radiological features of the adenoma, treatment modalities and comorbidities of the patients were evaluated. The relationship between these parameters and miRNAs was evaluated. Results: While there was no significant difference in miR-16 and miR-26a levels between acromegalic patients and the control group, let-7 levels were found to be lower in acromegalics compared to the control group [0.945 (0.29-5.77) vs.1.261 (0.25-3.1); p = 0.053]. There was no effect of miRNAs on adenoma size, optic chiasm compression and cavernous sinus invasion of the adenoma. Regarding the effects of miRNAs on need of medical treatment, miR26a expression is demonstrated to be increased in patients who use medical treatment (N: 26, 66.6%) [1.22 (0.63- 5.98) vs.0.74 (0.51-2.62); p=0.004] whereas miR-16 [0.95 (0.34-5.27) vs 0.74 (0.44- 2.65); p: 0.121] and let-7 [0.75 (0.29-5.77) vs. 0.63 (0.29-1.44); p:0.095] were found to be similar in both groups. When the patients were evaluated according to the presence of of coronary artery disease, hypertension, hyperlipidemia, Type 2 diabetes mellitus, multinodular goiter, malignancy and colonic polyps, no statistically significant difference was found between the groups in all three miRNA levels. Conclusion: Decreased expression of let-7 miRNA levels, which is known to have a tumor suppressor feature, suggests that it may have a role in tumor development in acromegaly. While these was no effect of these miRNAs on the development of clinical features and comorbidities of acromegalic patients, increased miR-26a expression in patients receiving medical therapy supports the potential role of miR- 26a in determining the long-term prognosis of acromegalic patients.