Acil servise başvuran akut iskemik inmeli hastaların demografik özellikleri ve sosyoekonomik durumlarının incelenmesi
Demographic characteristics and socioeconomic conditions of acute ischemic patients who apply to the emergency service
  1. Tez No: 658275
  2. Yazar: HALİL BARIŞ BAŞER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRDAL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: iskemik inme, sosyoekonomik durum, eğitim seviyesi, NIHSS, fiziksel iş, ischemic stroke, socioeconomic status, educational level, NIHSS, physical stregth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Hastanemiz acil servise başvuran iskemik inme tanısı almış hastaların sosyoekonomik durumlarını belirlemek ve düşük sosyoekonomik durumun inme şiddetiyle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Nisan 2019- Ocak 2020 tarihleri arasında acil servise başvuran akut iskemik inme tanısı almış olgular ya da yakınları ile yüz yüze görüşerek sosyoekonomik durumunu belirlemeye yönelik 65 olguya anket uygulandı. Olguların yaş, cinsiyet, medeni halleri, eğitim seviyeleri, ekonomik düzeyleri, ekonomik algıları, beslenme alışkanlıkları, risk faktörleri, vital bulguları, NIHSS, acil servise varış süreleri, rutin laboratuvar tetkikleri bağımsız değişkenler olarak oluşturuldu. Özellikle sosyoekonomik durum ve eğitim seviyelerinin inme şiddetiyle olan ilişkisi istatiksel olarak incelendi. Bulgular: Acil servise başvuran akut iskemik inme tanısı almış 65 olgu (ortalama yaş 74.1±11.5) çalışmaya dahil edildi. Daha düşük eğitim seviyesine sahip olan, fiziksel güç ile çalışan ve gelir düzeyi 1500TL'nin altında olan olguların birbirinden bağımsız olarak daha yüksek NIHSS ile ilişkili olduğu bulundu. Sonuç: Sosyoekonomik durumun inmenin şiddetiyle ilişkili olduğu bulundu. Daha az eğitim seviyesi, düşük ekonomik düzeyinin akut iskemik inmeli olgularda daha şiddetli inme ile ilişkili olduğu tespit edildi. Fiziksel güç ile çalışanların şiddetli inme geçirdikleri bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the socioeconomic status of patients diagnosed with ischemic stroke who applied to the emergency department in our hospital and to reveal the relationship between low socioeconomic status and stroke severity. Material and Method: In our study, a questionnaire was applied to 65 patients who were diagnosed with acute ischemic stroke who applied to the emergency service between April 2019 and January 2020, or their relatives, to determine their socioeconomic status. Age, gender, marital status, education levels, economic levels, economic perceptions, nutritional habits, risk factors, vital signs, NIHSS, arrival time to the emergency room, and routine laboratory tests were created as independent variables. In particular, the relationship between socioeconomic status and education levels and stroke severity was analyzed statistically. Results: A total of 65 patients (mean age 74.1 ± 11.5 years) with acute ischemic stroke admitted to the emergency department were included in the study. It was found that cases with lower education level, working with physical strength and income level below 1500 TL were independently associated with higher NIHSS. Conclusion: Socioeconomic status was found to be related to the severity of stroke. Less education level and low economic level were found to be associated with more severe stroke in acute ischemic stroke patients. It was found that those who worked with physical force had a severe stroke.