İskemik inme hastalarında penumbra/infarkt alanının tespitinde ısı şok protein- 70 (HSP-70), nöron spesifik enolaz (NSE) ve S-100B proteinlerinin değeri
The value of heat shock protein-70 (HSP-70), neuron specific enolase (NSE) and S-100B proteins in detection of penumbra / infarct area in ischemic stroke patients
  1. Tez No: 658347
  2. Yazar: ESMA KIZILAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TÜREDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, İskemi, penumbra, infarkt, Strok, HSP-70, NSE, S100 B, Ischemia, infarct, penumbra, stroke, HSP-70, NSE, S100 B
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmamızda akut iskemik inme kliniğiyle başvuran hastalarda penumbra/infarkt hacminin NSE/HSP70 oranı ve S100B/HSP70 oranı ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız prospektif, gözlemsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak planlandı. Araştırmaya 1 Eylül 2019-1 Nisan 2020 tarihleri arasında KTÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne inme semptomları ile başvuran 166 hastadan çalışma kriterlerine uyan 135 hasta dahil edildi. Hastalar güncel inme tedavi klavuzuna göre tedavi edildikten sonra en kısa zamanda hastalara beyin MR perfüzyon ve difüzyon çekildi. Görüntüleme ile eş zamanlı olarak alınan Kan örneklerinden NSE, S100B ve HSP70 seviyeleri değerlendirildi. Görüntüleme verilerine göre penumbra/infarkt hacmi, kan örneklerindeki biyobelirteç seviyelerine göre NSE/HSP70 ve S100B/HSP70 oranları karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlarımıza göre ne penumbra hacmi nede infarkt hacmi ile HSP-70, NSE veya S100B arasında anlamlı bir korelasyon izlenmedi (tüm korelasyonlar için p>0.05). Penumbra/infarkt hacim oranıyla HSP-70/NSE ve HSP-70/S100B oranları arasında da korelasyon yoktu (p>0.05). Sonuç: Akut iskemik inme hastalarında penumbra ve infarkt hacmini HSP-70, NSE ve S100 B düzeyleri yansıtmaz ve penumbra/infarkt oranı ile NSE/HSP70 oranı ve S100B/HSP70 oranı arasında ilişki olmadığından akut iskemik inme tanı ve tedavisinde bu oranların kullanılması uygun değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the relationship between penumbra / infarct volume with NSE / HSP70 ratio and S100B / HSP70 ratio in patients presenting with acute ischemic stroke. Method: Our study was planned as a prospective, observational and descriptive study. 135 patients who met the study criteria out of 166 patients who applied to the Emergency Service of KTÜ Medical Faculty Hospital between September 1, 2019 and April 1, 2020 with stroke symptoms were included in the study. After the patients were treated according to the current stroke treatment guideline, brain MRI perfusion and diffusion were performed as soon as possible. NSE, S100B and HSP70 levels were evaluated from blood samples taken simultaneously with imaging. According to imaging data, penumbra / infarct volume, NSE / HSP70 and S100B / HSP70 ratios were compared according to biomarker levels in blood samples. Results: According to our results, there was no significant correlation between neither penumbra volume nor infarct volume and HSP-70, NSE or S100B (p> 0.05 for all correlations). There was also no correlation between the penumbra / infarct volume ratio and the HSP-70 / NSE and HSP-70 / S100B ratios (p> 0.05). Conclusion: HSP-70, NSE and S100 B levels do not reflect penumbra and infarct volume in patients with acute ischemic stroke, and the use of these ratios is not appropriate in the diagnosis and treatment of acute ischemic stroke since there is no relationship between the penumbra / infarct ratio and the NSE / HSP70 ratio and the S100B / HSP70 ratio.