Unikondiler diz artroplastisi klinik ve radyografik sonuçlarının değerlendirilmesi, revizyon sebeplerinin araştırılması
Assessment of clinical and radiographic results of the unicondylar knee arthroplasty, i̇dentifying causes of the revision
  1. Tez No: 658458
  2. Yazar: OZAN KEÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF. ERBİL AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Unikompartmental Diz artroplastisi, İnsert Dislokasyonu, Revizyon, Unicompartmental Knee arthroplasty, Inserted Dislocation, Revision
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Kliniğimizde Oxford Faz 3 Unikompartmental diz artroplatisi uyguladığımız hastaların erken orta dönem klinik ve radyografik sonuçlarını değerlendirip, revizyon sebeplerinin araştırılması ve komponent radyografik diziliminin klinik sonuçlar ve revizyona gitme oranı üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ocak 2010-Aralık 2019 tarihleri arasında unikompartmental diz artroplastisi uyguladığımız 115 hastanın 115 dizi ve bu tarihler arasında revizyon cerrahisi uygulanan 17 hastanın 17 dizi değerlendirildi. En az 6 aylık poliklinik takiplerini tamamlanmış, preoperatif ve postoperatif alt ekstremite aks grafisi olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar retrospektif verilerle birlikte kontrole çağrılarak demografik bilgiler, yüklenmede diz ön arka ve lateral, bacak uzunluk grafisi, Oxford Diz Skoru KOOS skorları, preoperatif ve postoperatif eklem hareket açıklıkları ve mekanik aks verileri kaydedildi. İstatistiksel sonuçlar SPSS 20.0 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: 115 primer Unikompartmental diz artroplastisi uyguladığımız hastanın ortalama yaşı 59,30'du. Ortalama takip süresi 52,09 aydı. Oxford diz skoru ameliyat öncesi ortalama 27,68 iken, ameliyat sonrası dönemde 41,48'e çıktığı sonucuna ulaşıldı. 17 revizyon cerrahisi uygulanan hastalardan 6'sının insert dislokasyonu nedeni ile revize edildiği tespit edildi. Revizyon cerrahisi uygulanan 17 hastada tibial komponentin koronal planda ortalama 5,32° varus dizilime sahip olduğu tespit edildi. Tibial komponent koronal diziliminin >5° olmasının klinik sonuçları olumsuz etkilediği ve revizyon cerrahisi oranında artışa neden olduğu sonucuna ulaşıldı(p5° varusta olmasının klinik sonuçları kötüleştirdiği revizyon oranlarını arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. İnsertün 1 büyük boy ile değiştirilmesi alt ekstremite mekanik aksında 1,92° valgus yönünde değişime, fleksiyon eklem hareket açıklığında ortalama 9°, ekstansiyonda ise ortalama 6,17° kısıtlılığa neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the early and midterm clinical and radiographic results of patients who undergo Oxford Phase 3 Unicompartmental knee arthroplasty in our clinic, to investigate the causes of revision and the effect of component radiographic sequencing on clinical outcomes and revision rates. Materials and Methods: 115 knees of 115 patients who underwent unicompartmental knee arthroplasty between January 2010 and December 2019, and 17 knees of 17 patients who underwent revision surgery at Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM Orthopeadics and Traumatology Clinic between these dates are evaluated. Patients who completed at least 6 months outpatient follow-up and had preoperative and postoperative lower extremity axis x-rays were included in our study. The patients were invited for control with retrospective data, and demographic information, knee anterior and lateral, leg length graphies, Oxford Knee Score, KOOS scores, preoperative and postoperative joint range of motion and mechanical axis data were recorded. Statistical results were calculated using SPSS 20.0 program. Results: The mean age of the patients whom we performed 115 primary Unicompartmental knee arthroplasty was 59,30. The mean follow-up time was 52,09 months. While Oxford knee score was 27,68 on preoperative average, it was concluded that it increased to 41,48 in the postoperative period. It was determined that 6 of 17 patients who underwent revision surgery were revised due to insert dislocation. In 17 patients who underwent revision surgery, the tibial component was found to have an average of 5,32° varus alignment in the coronal plane. It was concluded that the tibial component coronal alignment >5° had a negative effect on clinical results and increased the rate of revision surgery (p5° varus in the coronal plane of the tibial component worsens the clinical results and increases the revision rates. It was concluded that replacing the insert with one size larger caused a change of 1,92 ° in the direction of valgus in the lower extremity mechanical axis, caused limitation in average of 9° in flexion joint range of motion, and average of 6,17° in extension.