Unikompartmantal diz protezi ve yüksek tibial osteotomi sonrası hasta memnuniyetlerinin karşılaştırılması
Compare the patient satisfaction on the treatment of medial compartment gonarthrosis with unicondylar knee replacement and high tibial osteotomy
- Tez No: 281625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURKAY KUTLUHAN KAÇIRA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Unikondiler diz protezi, yüksek tibial osteotomi, SF-36, WOMAC, Unicondylar knee arthroplasty, high tibial osteotomy, SF-36, WOMAC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmada medial kompartman gonartrozunun tedavisinde, unikondiler diz protezive yüksek tibial osteotomi uygulamalarının hasta memnuniyeti üzerine etkilerinikarşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2005 ? 2009 yılları arasında yapılan YTO ve UKDPuyguladığımız toplam 73 hasta alındı. 53 hastanın 62 dizine Faz 3 Oxford UnikompartmentalDiz Protezi uygulandı. Hastaların 48'i (%90) kadın, 5'i (%10) erkek idi. Hastaların ortalamayaşı 61 (46-76) idi. 20 hastanın 25 tibiasına medial açık kama yüksek tibial osteotomiuygulandı. Hastaların 5'i (%25) erkek, 15 `i(%75) kadın idi. Ortalama yaıları 54(45 ? 63) idi.Hastalarımızın preoperatif ve postoperatif değerlendirmeleri WOMAC, SF-36 formlarına göreyapıldı. istatistiksel sonuçları SPSS 11.0 programı kullanılarak hesaplandı.Bulgular Her iki grubun da yaş dağılımları biribirine benzer bulundu. WOMACdeğerlendirmesine göre; YTO' nun ?sertlik? üzerine etkisi daha iyiyken, UKDP' nin ?sosyalfonksiyonlar? üzerine etkisi daha iyi bulundu. SF-36 değerlendirmesine göre ise; UKDP' nin?fiziksel rol? ve ?emosyonel rol? üzerine etkisinin YTO' dan daha iyi olduğu bulundu.Sonuç: Unikondiler diz protezi ve yüksek tibial osteotomi, medial kompartmangonartrozunda tedavi edici etkileri kanıtlanmış cerrahi prosedürlerdir. Uygun endikasyonla vehassas preoperatif değerlendirmelerden sonra uygulandıkları zaman, postoperatif hastamemnuniyeti ve klinik başarı oranının çok yüksek olabileceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare the patient satisfaction on the treatment ofmedial compartment gonarthrosis with unicondylar knee replacement and high tibialosteotomy.Materials and Methods Seventythree patients included in this study who were treated withHTO and UKA between 2005-2009. Phase 3 Oxford Unicompartmental knee prothesis wasaplied to 62 knees of 53 patients. There were 48(%90) female and 5(%10) male. Mean agewas 61(46-76). Open wedge medial high tibial osteotomy was performed at 25 tibias of 20patients. 5(%25) of the patients were male and 15(%75) were female. Mean age was 54(45-63). Patients pre and postoperative eveluations were done with WOMAC, SF-36 forms.Statistical results were calculated with SPSS 11.0 programme.Results: The age distribution of the two groups were similar to each other. According to theevaluation of the WOMAC; HTO 's effect on“hardness”was better, UKA?s effect on the“social function”was better. According to SF-36 it is found that, the effect of UKA on?physical role? and ?emotional role? was beter than HTO.Conclusion: UKA and HTO are surgical prosedures that have proven treatment effects onthe medial compartment gonarthrosis. We believe that when they are aplied with appropriateendication and sensitive preoperative evaluation, postoperative patient satisfaction andclinical success can be very high.