Acil servise üst ekstremite travmasıyla başvuran hastalarda tanısal olarak ultrasonografinin diğer radyolojik tetkikler ile karşılaştırılması
Diagnostic comparison of ultrasonography with other radiological examinations in patients admitted to the emergency department with upper extremity trauma
  1. Tez No: 658471
  2. Yazar: UĞUR BİLGAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, Üst ekstremite, Kırık, Travma, Ultrasonography, Upper Extremity, Fracture, Trauma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Üst ekstremite travmaları acil serviste sık karşılaşılan yaralanmalardır. Acil servislerde sıklıkla travmalarda tanıya ulaşmak için direkt radyografi (DG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılmaktadır. Hızlı, kolay ve taşınabilir olması nedeniyle son yıllarda ultrasonografinin (USG) acil serviste birçok uygulama alanı ortaya çıkmıştır. Çalışmanın amacı ultrasonografinin acil serviste diğer görüntüleme yöntemlerine göre üst ekstremite travmalarındaki tanısal gücünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Mart 2018 - Şubat 2019 tarihleri arasında acil servise künt üst ekstremite travması ile başvuran 18 yaş üstü hastalar dahil edildi. Triyaj yapıldıktan hemen sonra çalışmaya dahil edilmeye uygun olan hastalara daha öncesinde gerekli eğitimleri almış araştırmacı acil hekimleri tarafından USG yapılmıştır. Sonrasında DG ve hastayı takip edecek olan primer sorumlu doktorunun kararına göre BT görüntülemesi yapılmıştır. Ayrıca hastaların fizik muayene bulguları, ağrı skorları ve görüntüleme süreleri kaydedilmiştir. Hastanın acil servisteki tedavisi tamamlandıktan sonra hasta veri toplama form bilgileri tamamlanmış ve USG ile diğer görüntüleme yöntemleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 185 erkek hasta 184 kadın olmak üzere 389 hasta dahil edilmiştir. Ortalama ağrı skoru 6.15±2.03 olarak tespit edilmiştir. En sık fizik muayene bulgusu hassasiyet olarak tespit edilmiştir. BT toplamda 176 hasta için görüntüleme yöntemi olarak kullanılmıştır. USG, BT ile karşılaştırıldığında duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri (PPD) ve negatif prediktif değeri (NPD) sırasıyla %99.2 (%95 CI, 95.5 – 100), %71.4 (%95 CI, 57.8 – 82.7), %88.2 (%95 CI, 83.1 – 91.8), %97.6 (%95 CI, 85-99.7) olarak saptanmıştır. DG, BT ile karşılaştırıldığında duyarlılığı, özgüllüğü, PPD ve NPD sırasıyla %71.7 (%95 CI, 62.7-79.5), %98.2 (%95 CI, 90.4 – 100), %88.2 (%95 CI, 92.4 – 99.8), %61.8 (%95 CI, 54.8 – 68.3) olarak saptanmıştır. Sonuç: Ultrasonografi acil servise üst ekstremite travması ile başvuran hastalarda kırık ve çıkık tespiti için ilk görüntüleme yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Upper extremity traumas are injuries commonly seen in the emergency unit. Typically, direct radiography (DR) and computerized tomography (CT) are used for reaching a diagnosis in traumas. Due to it being quick, easy-to-use, and portable; ultrasonography (USG) has found many fields of application in emergency service unit in recent years. The objective of this study is to investigate the diagnostic strength of ultrasonography in upper extremity traumas in regard to other imaging methods used in emergency service unit. Materials and Methods: For this prospectively made study between March 2018 and February 2019, patients over the age of 18 who are admitted to the emergency service for upper extremity traumas are included. A sum of 369 patients are included in this study. As the imaging method, USG is made by emergency service doctors. After that, DR and according to the clinical requirements of the patient, CT imaging is made. Also, the physical examination findings, pain scores and imaging durations of the patients are recorded. After that, USG and other imaging methods are compared. Results: 185 male and 184 female patients are included in this study. Average pain score is determined as 6.15±2.03. The most frequent physical examination findings are determined as sensitivity. CT scan is used as an imaging method for a total of 176 patients. Compared to CT, USG's precision, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) is determined respectively as %99.2 (%95 CI, 95.5 – 100), %71.4 (%95 CI, 57.8 – 82.7), %88.2 (%95 CI, 83.1 – 91.8), %97.6 (%95 CI, 85-99.7). Compared to CT, DR's precision, specificity, PPV and NPV is determined respectively as %71.7 (%95 CI, 62.7- 79.5), %98.2 (%95 CI, 90.4 – 100), %88.2 (%95 CI, 92.4 – 99.8), %61.8 (%95 CI, 54.8 – 68.3) Conclusion: Ultrasonography can be used as a primary imaging method for the detection of fractures and dislocations in patients who are admitted to the emergency service unit with upper extremity trauma.