Ankara Şehir Hastanesine başvuran hastaların aile hekimlerine bakışı
Patients WHO apply to Ankara city hospital overview of the family doctors
- Tez No: 658499
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL KASIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, güven, memnuniyet, family medicine, satisfaction, trust
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Ülkemizde 2010 yılından beri aile hekimliği sistemi uygulanmaktadır. Bu çalışma Ankara Şehir Hastanesi'ne başvuran hastaların bir doktor olarak aile hekimi hakkındaki düşüncelerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Şehir Hastanesi'nde dahiliye, kardiyoloji ve kulak burun boğaz polikliniklerine 9 Eylül – 15 Kasım 2019 tarihleri arasında başvuran hastalar ile yapıldı. 36 soruluk anket çalışması uygulanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics v23 x64 programı kullanılarak yapılmıştır. Anket sorularının karşılaştırılmasında Pearson Ki –kare / Fisher's Exact test kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %48,9'u erkek, %51,1'i kadındı. Yaş ortalaması 43,38±14,961 olarak bulundu. Katılımcıların %41,6'sının herhangi bir kronik hastalığı olmadığı bulundu, %58,4'ünün kronik hastalığı olduğu bulundu. ASM'ye başvuru amaçlarına bakıldığında en sık nedenler %61,1 ile muayene olmak, %54,2 ile reçete yazdırma olarak bulundu. Sağlık sorunlarında ilk tercih edilen sağlık kurumu %48 devlet hastanesi, %33 ASM olarak bulundu. ASM'deki hizmetlerle ilgili 8 soruya ortalama doğru cevap %61,8 olarak bulundu. Esnek mesai varlığı %21 ile en az bilinen; sağlıkla ilgili danışmanlık verilmesi %52 ve taramaların yapılması %48 ile diğer az bilinen özellikler olarak bulundu. ASM'deki hizmetleri bilme düzeyi ile demografik özellikler karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark görülmedi. Katılımcıların %62,6'sı aile hekimine güvendiğini, %12'si güvenmediğini belirtti. Katılımcıların % 68,5'i sağlık sorunlarında ilk olarak ilgili bölümün uzmanına gitmenin doğru olduğunu, %51,6'sı ise aile hekimine gitmenin doğru olduğunu belirtti. Katılımcıların %21,6'sı aile hekiminden sevk almadan gelenlerden fazla ücret alınması gerektiğini belirtti. Katılımcılar, muayene özellikleri bakımından aile hekimleri ile diğer doktorları karşılaştıran tüm önermelerde aile hekimlerinin daha iyi olduğunu daha fazla oranda belirtti. Aile hekimliğinde en memnun olunan özellikler yeterli zaman ayırması ve sizi dinlemesi, diğerlerine göre daha az memnun olunanlar ise tetkik ve tedavileri açıklaması ve istediğiniz bilgileri vermesi olarak bulundu. ix Sonuç: Toplumun ASM'deki hizmetlerle ilgili bilgisi yetersiz olup arttırılmalıdır. Aile hekimlerine ve ASM'lere olan güvenin arttırılması için çalışmalar yapılmalı, uzmanlık eğitimi güçlendirilmeli ve uzman hekimler arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aims: Family medicine system has been implemented in our country since 2010. This study was conducted to evaluate the thoughts of the patients who applied to Ankara City Hospital about the family doctor as a doctor. Material and Method: This study was conducted with patients who applied to internal medicine, cardiology and otolaryngology outpatient clinics at Ankara City Hospital between 9 Septemberand 15 November 2019. A surveywith 36 questions was applied. The data were analyze dusing IBM SPSS Statistics v23 x64 program. Pearson Ki-square / Fisher's exact test was used to compare survey questions. Results: %48.9 were male and %51.1 were female in the study. The mean age was 43.38 ± 14.961. It was found that %41.6 of the participants did not have any chronic disease, %58.4 were found to have chronic disease. When examining the application purposes to ASM, the most common reasons were found %61.1 to be examination and %54.2 prescription printing. The first choice of participants in health problems was %48 state hospitaland %33 ASM. The mean correct answer to 8 questions about services in ASM was found to be %61.8. Flexible working hours presence of %21, least known feature found. Providing health-related counseling was %52 and screening %48 were other less-known features. When the level of knowing the services in ASM and demographic features were compared, there was no statistically significant difference. %62.6 of the participants stated that they trusted their family physicians, %12 stated that they did not trust the family physicians. %68.5 of the participants stated that it is right to go to the specialist doctor of the related department first, and %51.6 of them stated that it is correct to go to the family doctor when there is health problems. %21.6 of the participants stated that they should be charged more than those who came without a referral from the family doctor. Participants stated that family physicians were better in all propositions comparing family physicians and other physicians in terms of examination characteristics. The most satisfied features in family medicine were found to be enough time and listening, while the less satisfied ones were to explain the tests and treatments and to give you the information you requested. xi Conclusion: The knowledge of the society about the services in ASM is inadequate and should be increased. Efforts should be made to increase trust in family physicians and ASMs, specialist training should be strengthened and specialist physicians should be increased.