6-24 ay arası çocuklarda vitamin D düzeyi ve kullanımını etkileyen parametreler
Vitamin D level in children between 6-24 months and parameters affecting use
  1. Tez No: 869343
  2. Yazar: MERT TEMUÇİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Çocuk, Profilaksi, Kalsiyum, Rikets, Vitamin D, Child, Prophylaxis, Calcium, Rickets
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: D vitamini vücutta kalsiyum-fosfor metabolizmasını etkileyen steroid yapıda bir hormondur. Temel etkisi kemik doku üzerinde olan bu hormonun eksiğinde kemik mineralizasyonu bozulur. Klinikte D vitamini eksikliği, çocuklarda rikets ve yetişkinlerde osteomalazi tabloları şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca D vitamini eksikliği olan durumlarında, sadece kemik dokusundaki mineralizasyon bozulmakla kalmaz, aynı zamanda otoimmun hastalıklar, diyabet, kardiyovasküler rahatsızlıklar, multipl skleroz, romatoid artrit ve kanser dahil birçok hastalığın gelişimine etki edebilir. D vitamini eksikliğinin en bilinen sebebleri yetersiz güneş ışığı almak ve diyetle yeteri Vitamin D almamaktır. Endocrine Society her bebeğe doğumdan itibaren 12.aya kadar günlük 400 IU Vitamin D önermektedir. Türkiye'de D vitamini profilaksisi Sağlık Bakanlığı tarafından 12 aya kadar düzenli verilmesi önerilmektedir Amaç: Bu çalışmanın amacı, 6-24 ay arası çocuklarda Vitamin D düzeylerini etkileyen parametreleri belirlemek ve Vitamin D kullanımını etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Kasım 2023-Şubat 2024 tarihleri arasındaki 4 aylık süreçte Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliğine başvuran ve herhangi bir sebepten ötürü 25-OHD düzeyi bakılmış olan 6-24 aylık çocukların aileleriyle yapılan yüz yüze anket ile veriler elde edilmiştir. Çocuğun cinsiyeti, yaşı, anne yaşı, kardeş sayısı, aile tipi, gelir durumu, beslenme durumu, gebelikte vitamin d kullanımı, çocuğun vitamin d kullanımı, kullanılan vitamin d preparatı, vitamin d kullanım sıklığı ve düzeni sorgulanmıştır. Elde edilen verilere yapılan istatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 27) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya konu olan çocukların yaş ortalamasının 13,48±4,78 (ay) olduğu tespit edildi. Cinsiyet dağılımı ise %52.8'i kız, %47.2'si erkek olarak görüldü. Çocukların %67'sinin düzenli olarak Vitamin D preparatı kullandığı öğrenildi. %11'3'ü ise düzensiz bir şekilde kullanırken yüzde 21.7'sinin ise hiç kullanmadığı görüldü. Hastaların %68,9'unun 25-OHD düzeyi normal saptandı. Çocukların 25-OHD sonuçlarının % 20,6'sı eksiklik, %10,5'unun ise yetersizlik viii düzeyinde olduğu görüldü. Başvuran 6-24 ay arası yaş grubunda olan 267 çocuğun aktif olarak 179'u düzenli (%64) 30 tanesi düzensiz (%11) kullanmakta olup; 58 tanesi (%25) ise aktif olarak Vitamin D preparatı kullanmadığı görüldü. Düzensiz ve hiç Vitamin D kullanmayan hastaların 25-OHD düzeyi; düzenli kullananlara oranla oldukça düşük saptandı. Hastaların yaşının büyümesiyle Vitamin D preparatının kullanımının azaldığı ayrıca 25-OHD düzeyinin düştüğü saptandı. Sosyoekonomik faktörlerin 25-OHD düzeyinde anlamlı bir fark oluşturmadığı görüldü. Gebelikte D vitamini kullanımının çocukların hem D vitamini kullanımıyla hem de 25-OHD düzeyiyle pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Yapılan analizler sonucunda bu çalışmada D vitamini profilaksisi ve tedavisinin özellikle 1 yaşından sonra uygun dozlama ile devam edilmesi gerektiği, aile hekimlerine başvuran hastaların takiplerinde D vitamini devamlılığının sağlanması önerilir. Uygun dozların yaş arttıkça mutlaka güncellenmesi gerektiği, olabildiğince erken dönemde Vitamin D preparatının başlanması gerektiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Vitamin D is a steroid hormone that affects calcium-phosphorus metabolism in the body. The primary effect of this hormone, mainly on bone tissue, is disrupted bone mineralization in its deficiency. Clinically, vitamin D deficiency manifests as rickets in children and osteomalacia in adults. Moreover, in conditions of vitamin D deficiency, not only does mineralization in bone tissue deteriorate, but it can also affect the development of many diseases, including autoimmune diseases, diabetes, cardiovascular disorders, multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, and cancer. The most well-known causes of vitamin D deficiency are insufficient sunlight exposure and inadequate intake of vitamin D through diet. The Endocrine Society recommends a daily intake of 400 IU of vitamin D for every infant from birth to 12 months. In Turkey, vitamin D prophylaxis is recommended to be regularly administered by the Ministry of Health up to 12 months of age. The aim of this study is to identify the parameters affecting vitamin D levels in children aged 6-24 months and to examine the factors influencing vitamin D usage. Matherials and Methods: The data was obtained through face-to-face interviews with the families of children aged 6-24 months who applied to the Department of Pediatrics at Ankara Bilkent City Hospital for any reason and had their 25-OHD levels measured between November 2023 and February 2024, a period of four months. The child's gender, age, mother's age, number of siblings, family type, income status, nutritional status, maternal use of vitamin D during pregnancy, child's vitamin D use, type of vitamin D preparation used, frequency, and regimen of vitamin D use were queried. Statistical analyses of the obtained data were conducted using the SPSS (IBM SPSS Statistics 27) package program. Results: It was found that the average age of the children included in the study was 13.48±4.78 months. The gender distribution showed that 52.8% were female and 47.2% were male. It was learned that 67% of the children regularly used vitamin D supplements, while 11.3% used them irregularly, and 21.7% did not use them at all. 68.9% of the patients were found to have normal 25-OHD levels. It was observed that 20.6% of the children had a deficiency and 10.5% had insufficiency of 25-OHD levels. viii Among the 267 children aged between 6-24 months who applied, 179 were actively using vitamin D supplements regularly (64%), 30 were using them irregularly (11%), and 58 (25%) were not actively using vitamin D supplements. It was found that the 25-OHD levels of those who used vitamin D supplements irregularly or not at all were significantly lower compared to those who used them regularly. It was observed that as the age of the patients increased, the use of vitamin D supplements decreased, and their 25-OHD levels decreased as well. Socioeconomic factors did not create a significant difference in 25-OHD levels. Positive correlations were found between the use of vitamin D during pregnancy and both the use of vitamin D supplements by children and their 25-OHD levels. Conclusion: Based on the analyses conducted in this study, it is recommended that vitamin D prophylaxis and treatment should be continued with appropriate dosing, especially after the age of 1 year. It is advised to ensure the continuity of vitamin D supplementation in patients consulting family physicians. It was observed that appropriate doses should be updated as age increases and vitamin D supplementation should be initiated as early as possible.