Laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi sonrası postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmede ARISCAT ve ASA risk indekslerinin etkinliği
Effectiveness of ariscat and asa risk indexes inprevention of postoperative pulmonary complicationsafter laparoscopic major abdominal cancer surgery
  1. Tez No: 658515
  2. Yazar: KUBİLAY KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MENŞURE KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner komplikasyon, postoperatif, skorlama sistemi, ARISCAT, ASA, Pulmonary complications, postoperative, scoring system, ARISCAT, ASA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Postoperatif pulmoner komplikasyonlar (PPK) postoperatif morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. İnsidansı %1 ile %23 arasında değişmektedir. PPK risk tahmin ölçekleri, geniş popülasyon çalışmalarına dayalı olarak geliştirilmektedir. ARISCAT (The Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia), hastaları düşük, orta ve yüksek risk gruplarına ayıran yedi değişkenli bir regresyon modelidir. Çalışmamızda laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi planlanan hastalarda postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmede ARISCAT ve ASA risk indekslerinin etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Etik Kurulu onayı sonrası laparoskopik majör abdominal kanser cerrahisi planlanan 100 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif ASA ve ARISCAT skoru, komorbiditeleri, intraoperatif ventilasyon parametreleri, kullanılan sıvı miktarı, pnömoperitoneum basınçları, operasyon süresi ve postoperatif analjezi yöntemleri kaydedildi. Hastalar postanestezik bakım ünitesinde (PABÜ) ilk 24 saat ve taburculuk süresince; pulmoner komplikasyonlar, yoğun bakım ihtiyacı ve mortalite açısından takip edildi ve yatış süreleri kaydedildi. Bulgular: Postoperatif 11 hastada pulmoner komplikasyon gelişti. En yaygın PPK, solunum yetmezliği idi. ASA ve ARISCAT risk grupları arasında PPK insidansı açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Pulmoner komplikasyon gelişen ve gelişmeyen hastalar; yaş, komorbidite, sigara kullanımı, premedikasyon, analjezi yöntemi, intraoperatif ventilatör verileri, ix kanama ve idrar miktarı açısından karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunamadı (p>0,05). Cerrahi bölge ile PPK gelişimi arasında anlamlı korelasyon bulundu (p= 0,012).PPK gelişen hastalarda operasyon süresi ve hastanede kalış süresi daha uzundu (p˂0,05). İntraoperatif verilen sıvı miktarı PPK gelişen hastalarda anlamlı derecede yüksekti (p= 0,018). ASA ve Ariscat risk skoru ile PPK gelişimi arasında anlamlı bir korelasyon bulunamadı (sırası ile p= 0,23ve p=0 ,89). Sonuç: Laparoskopik onkolojik cerrahi geçiren hastalarda hem ASA skoru hem de ARISCAT risk sınıflandırmasının postoperatif pulmoner komplikasyonları öngörmek için yeterli olmadığını ve cerrahi alan, uzun ameliyat süresi ve intraoperatif olarak kullanılan sıvı hacminin pulmoner komplikasyonlar için önemli bağımsız risk faktörleri olduğunu bulduk. Sonuç olarak laparoskopik onkolojik cerrahilerde preoperatif riskin değerlendirilmesi için farklı parametrelerin eklendiği skorlama araçları üzerinde çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Postoperative pulmonary complications (PPC) are one of the most important causes of postoperative morbidity and mortality. It's incidence varies between %1 and %23. PPC risk estimation scales are developed based on large population studies. ARISCAT (The Assess Respiratory Risk in Surgical Patients in Catalonia) is a seven-variable regression model that classifies patients as low, medium and high risk. In our study, we aimed to evaluate the effectiveness of ARISCAT and ASA risk index in predicting postoperative pulmonary complications in patients who are scheduled for laparoscopic major abdominal cancer surgery. Materials and Methods: After the approval of Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital Ethics Committee, 100 patients scheduled to have major laparoscopic abdominal cancer surgery were included in the study. Patients' preoperative ASA and ARISCAT score, comorbidities, intraoperative ventilation parameters, administered fluid amount, pneumoperitoneum pressures, operation time and postoperative analgesia methods were recorded. Patients were followed up in the postanesthesia care unit for the first 24 hours and during discharge for pulmonary complications, need for intensive care, and mortality. Hospitalization times were recorded. Results: Pulmonary complications developed in 11 patients postoperatively. The most common PPC was respiratory failure. When ASA PS and ARISCAT risk groups were compared in terms of PPC incidence, there was no statistically significant difference (p> 0.05). xi There was no significant difference in patients with and without pulmonary complications in terms of age, comorbidity, smoking, use of premedication, analgesia method, intraoperative ventilator data, blood loss and urine output (p> 0.05). There was a significant correlation between site of surgery and PPC development (p= 0.012). Duration of the operation and hospital stay were longer in patients who developed PPC (p˂0.05). The amount of fluids administered intraoperatively was significantly higher in patients who developed PPC (p= 0.018). There was no significant correlation between ASA and ARISCAT risk score and PPC development (p= 0.23 and p= 0.89, respectively). Conclusion: We found that both ASA score and ARISCAT risk classification are not sufficient to predict postoperative pulmonary complications in patients undergoing laparoscopic oncologic surgery, and the surgical site, long operation time and the volume of fluid used intraoperatively are important independent risk factors for pulmonary complications. In conclusion, studies are needed on scoring tools in which varying parameters are added to evaluate the preoperative risk in laparoscopic oncological surgeries.