Renkli kompomer materyallerinin nanosertlik ve sitotoksisitelerinin incelenmesi
Investigation of nanohardness and cytotoxicity of colored compomer materials
  1. Tez No: 658583
  2. Yazar: AYÇİN SAĞIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE BOLGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Renkli kompomerler, Nanosertlik, Sitotoksisite, Süt dişleri, Colored compomers, Nanoindentation, Cytotoxicity, Decidious teeth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada çocuk diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılan renkli kompomer materyallerinin nanosertlikleri ile sitotoksisitelerinin in vitro olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada çocuk diş hekimliğinde kullanılan Twinky Star, Nova Compomer Rainbow, Composan Glitter renkli kompomer materyalleri ve Dyract XP geleneksel kompomer materyaline Zenit Color kompozit bazlı boya maddesi eklenerek elde edilmiş renkli kompomer materyallerinin mavi, sarı, turuncu renkleri ile Dyract XP geleneksel kompomer materyalinin A2 renginin sitotoksisite ve nanosertlik özelliklerinin incelemesi yapılmıştır. MTT testi ile sitotoksik etkilerinin incelenmesi için materyaller steril ortamda üretici firmanın önerileri dikkate alınarak her materyal silindirik standart teflon halkalar içerisine yerleştirilerek örnekler hazırlanmıştır. Hazırlanan örneklerin Kolorimetrik MTT (tetrazolium salt 3-[4, 5dimethylthiazol-2-yl]-2, 5- diphenyltetrazolium bromide) testi ile sitotoksisitelerinin incelenmesi Mustafa Kemal Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda bulunan laboratuvarlarda yapılmıştır. Bakalit kalıplar üzerine açılan standart oyuklar üzerine materyal örneklerinin yerleştirilip polimerizasyon sonrası düz yüzeyler oluşturularak Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan Hysitron TI 950 TriboIndenter cihazı kullanılarak nanosertlik incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda veriler % 95 güvenle, SPSS 21 (Armonk, NY: IBM Corp.) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda sitotoksisite çalışmasının bulgularına göre kullanılan tüm materyallerin üç farklı zaman diliminde elde edilen salınım sıvılarının Vero hücreleri üzerinde non-toksik olduğu, hücrelerin tipik morfolojide görüldüğü, kültür kabı yüzeyine yapışmış halde ve üremeye devam ettikleri izlenmiştir. Nanoindentasyon testlerinin bulgularına göre mavi renkli numune grupları en yüksek ve sarı renkli numune grupları ise en düşük nanosertlik değerleri göstermiştir. Gruplar marka ve renklere göre kıyaslandığında nanosertlik değeri en yüksek Nova Compomer Rainbow kompomer materyalinin mavi renginde bulunurken, en düşük nanosertlik değerini ise Zenit Color ile renklendirilmiş sarı renkli materyal göstermiştir. En yüksek elastik modül değeri mavi renkli, en düşük elastik modül değeri turuncu renkli numunelerde bulunmuştur. Gruplar marka ve renklere göre kıyaslandığında elastik modül değeri en yüksek Twinky Star kompomer materyalinin sarı renginde bulunurken, en düşük elastik modül değerini ise Twinky Star materyalinin turuncu rengi göstermiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak kompomerlerde nanosertlik değerlerinin farklı renk ve markalarda değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda kullanılan üç farklı renkte renkli kompomerve diş rengindeki geleneksel kompomer materyallerinin hiçbiri anlamlı derecede sitotoksisite göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study was to investigate the in vitro nanohardness and cytotoxicity of colored compomer materials commonly used in pediatric dentistry. Materials and Methods: In this study, we investigated the cytotoxicity and nanohardness properties of Dyract XP traditional compomer material with color shade A2 and colored compomer materials with color blue, yellow, orange of Twinky Star, Nova Compomer Rainbow, Composan Glitter and obtained by adding Zenit Color composite-based dyestuff to Dyract XP, used in pediatric dentistry. In order to investigate the cytotoxic effects of the materials by MTT test, samples were prepared by taking into consideration the manufacturer's recommendations in sterile environment and placing each material in cylindrical standard Teflon rings. Examination of cytotoxicity of the prepared samples with Colorimetric MTT (tetrazolium salt 3- [4, 5dimethylthiazol-2-yl] -2,5-diphenyltetrazolium bromide) test was performed in the laboratories of Mustafa Kemal University Microbiology Department. Material samples were placed into standard carvings on the bakelite molds and flat surfaces were formed after polymerization. Nanohardness was performed by using Hysitron TI 950 TriboIndenter device in the Technology and Research and Application Center of Mustafa Kemal University. Results: In our study, the data were analyzed with 95% confidence using SPSS 21 (Armonk, NY: IBM Corp.) package program. As a result of statistical evaluations, it was observed that all the materials used according to the findings of the cytotoxicity study revealed that the release fluids obtained in three different time periods were non-toxic on Vero cells, the cells were observed in typical morphology, the cells were adhered to the culture vessel surface and continued to reproduce. According to the findings of the nanoindentation tests, the blue colored sample groups showed the highest and the yellow colored sample groups showed the lowest nanohardness values. When the groups were compared with the colors and brands, the highest nanohardness value is Nova Compomer Rainbow compomer material has the blue color and the lowest nanohardness value is colored with Zenit Color. The highest elastic modulus value was found in blue colored and the lowest elastic modulus value was found in orange colored samples. When the groups were compared to the brands and colors, the highest elastic modulus was found in the yellow color of Twinky Star compomer material. The lowest elastic modulus was found in the orange color of Twinky Star material. Conclusion: As a result, it was determined that the nanohardness values of the compomers vary in different colors and brands. None of the colored compomer materials with three different colors used in our study and none of the tooth-colored traditional compomer materials significant cytotoxicity.