Gediz Ovası Alluvial topraklarında kükürt uygulamasının, bitkide gelişme, besin maddesi alınımına ve verime etkisi
  1. Tez No: 65861
  2. Yazar: HÜSEYİN YENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, Pamuk, Kükürt Uygulaması, Toprak pH'sı, Besin Maddelerinin Alınabilirliği, Wineyards, Cotton, Sulphur application, Soil pH, Nutrient uptake
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET GEDİZ OVASI ALLUVIAL TOPRAKLARINDA KÜKÜRT UYGULAMASININ BİTKİDE GELİŞME, BESİN MADDESİ ALIMINA VE VERİME ETKİSİ YENER, Hüseyin Doktora Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Habil ÇOLAKOĞLU Ocak 1997, 121 Sayfa Bu çalışmada, genelde hafif ve orta alkalin reaksiyonlu olan Gediz Havzası Alluvial topraklarına uygulanan kükürdün verime, gelişmeye ve bitki besin maddelerinin alınımına etkileri araştırılmıştır. Araştırma iki bağ ve iki pamuk tarlasında iki yıl yürütülmüştür. Toprak örnekleri iki farklı dönemde, bitki örnekleri bağda iki, pamukta tek dönemde alınmıştır. Alman toprak örneklerinde pH ve kireç içeriğindeki değişimler, bitki örneklerinde ise besin maddesi miktarlarındaki ve elde edilecek verimlerdeki değişiklikler incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kükürt uygulaması toprak reaksiyonunu düşürmüş, bazı besin elementlerinin bitkilerce alınımını arttırmış ve daha fazla ürün elde edilmesini sağlamıştır. S uygulaması ile bağda verim artışı % 4 - 42.5, pamukta ise % 8.8 - 18.6 arasında değişmiştir. Kükürdün tüm etkileri gözönüne alınarak, kumlu-tın ve tın bünyeli topraklara 100 - 150 kg/da kükürt uygulamasının yeterli olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE EFFECT OF SULPHUR APPLICATION ON GROWTH NUTRIENT UPTAKE AND YIELD OF PLANTS IN ALLUVIAL SOILS OF GEDİZ PLAIN YENER, Hüseyin Ph. D. In Soil Science Section Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Habil ÇOLAKO?LU January, 1997, 121 pages In this research, the effects of sulphur application on yield, growth and nutrient uptake in alluvial soils having slight and medium alkaline reaction of Gediz Plain were studied. Research was carried out on two wineyards and two cotton fields for two years. Soil samples and wineyards samples were taken at two times and cotton samples at one time. Changes in pH and lime content of soil samples and nutrient amounts of plant samples were studied. According to the result, sulphur application decreased soil reaction and increased uptake of nutrients by plants. Increase in productivity is between 4 - 42.5 % in wineyards, 8.8 - 18.6 % in cotton with S application. Therefore, it was obtained high yield. It was conclused that sulphur application of 100 - 150 kg/da to sandy loam and loam soils will be enough for those effects.