Psoriasisli hastaların komorbiditelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of comorbidities in patients with psoriasis
  1. Tez No: 658712
  2. Yazar: AYBALA CEBECİK ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBULLAH AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: psoriasis, komorbidite, hepatosteatoz, psoriasis, comorbidity, hepatosteatosis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Psoriasis yaşamın herhangi bir döneminde görülebilen ve çoğunlukla ömür boyu süren, fiziksel ve psikososyal sağlığı bozan bir kronik deri hastalığıdır. Yapılmakta olan araştırmalar psoriasisin yalnızca deriyi tutmadığını ve önemli komorbiditelere neden olduğunu göstermektedir. Psoriasisin kronik inflamasyonla karakterize, hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom, inme, koroner arter hastalığı, karaciğer hastalığı ve çeşitli kanserlerle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 2017-2019 yılları arasında Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cildiye-2 polikliniğine başvurmuş olan 841 hasta retrospektif olarak, hastanemiz elektronik veritabanından değerlendirildi. Hastaların komorbiditeleri ICD-10 kodlamasına göre hastane sistemine girilmiş tanılar ile belirlendi. Hastalar çocuk (18 yaş altı) ve yetişkin (18 yaş ve üzeri) olarak incelendi. Hastaların psoriasis tanısının olduğu tarih sonrası aldığı komorbid tanılar dikkate alındı. Bulgular: Hastaların %56,4'ü (n=474) kadın, %43,6 'sı (n=367) erkek; % 8,4'ü (n=71) çocuk, %91,6'sı (n=771) yetişkindi. Hastaların yaş ortalaması 43,40±17,91 yıldı. Kadınlarda istatistiki olarak anlamlı düzeyde daha sık komorbidite gözlendi (p=0,031). Sırasıyla yetişkin hastalarda en sık görülen üç komorbidite; %18'8'inde hipertansiyon (n=145), %18,2'sinde (n=140) hiperlipidemi, %10,4'ünde (n=80) diyabetti. Yetişkin hastalara yapılmış olan batın ultrasonografilerinin %47,7'sinde (n=112) karaciğer yapısı normalken, %52,3'ünde (n=123) hepatosteatoz mevcuttu. Hepatosteatoza en sık hiperlipidemi ve diyabet eşlik etmekteydi. Hepatosteatozlu hastaların trigliserid ve total kolesterol düzeyi istatistiki olarak anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,001, p=0,006). Diyabetli hastaların açlık plazma glikoz ortalaması 165,32±74,90 mg/dL, HbA1C ortalaması 7,89±1,64'tü. Hastaların %20'sinin HbA1C düzeyi ≥%9'du. Hipertansiyonlu hastaların %34,5'i (n=50) tekli, %44,8'i (n=65) ikili, %19'u (n=27) üçlü, %2'si (n=3) dörtlü antihipertansif tedavi almaktaydı. Sonuç: Çalışmamızda kadın hastaların daha fazla komorbiditeye sahip olduğunu, hepatosteatozun artmış sıklıkta gözlendiğini, diyabetik hastaların diyabetlerinin kontrolsüz ilerlediğini, hastaların özellikle metabolik sendrom komponentleri açısından risk altında olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction: Psoriasis is a chronic skin disorder that can be seen at any time of life and mostly lasts for life-long and disrupts physical and psychosocial health. Many studies show that psoriasis is not just a skin disease and cause significant comorbidities. Psoriasis is characterized by chronic inflammation and associated with hypertension, diabetes, metabolic syndrome, stroke, coronary artery disease, liver disease and cancer. Materials and Methods: In this cross-sectional study, patients who applied to the Dermatology-2 clinic of Karabuk University Training and Research Hospital between 2017-2019 were evaluated retrospectively from the electronic database of the hospital. The comorbidities of the patients were determined by the diagnoses entered into the hospital system according to the ICD-10 coding. The patients were examined as children (under 18) and adults (18 and over). Comorbidities were defined following diagnosis psoriasis. Results: 56.4% (n = 474) of the patients were female and 43.6% (n = 367) were male; 8.4% (n = 71) were children and 91.6% (n = 771) were adults. The mean age of the patients was 43.40 ± 17.91 years. Comorbidity was observed statistically significantly more frequent in women (p = 0.031). The three most common comorbidities in adult patients, respectively; Hypertension (n = 145) in 18.8%, hyperlipidemia in 18.2% (n = 140) and diabetes in 10.4% (n = 80). While the liver structure was normal in 47.7% (n = 112) of abdominal ultrasonography performed in adult patients, 52.3% (n = 123) had hepatosteatosis. Hepatosteatosis was most frequent accompanied by hyperlipidemia and diabetes. The triglyceride level of patients with hepatosteatosis is statistically significantly high (p = 0.001, p = 0.006). The mean fasting plasma glucose level of diabetic patients is 165.32 ± 74.90 mg/dL, HbA1C mean is 7.89 ± 1.64. The HbA1C level of 20% of patients is ≥9%. Patients with hypertension received 34.5% (n = 50) single, 44.8% (n = 65) double, 19% (n = 27) triple, 2% (n = 3) quadruple antihypertensive therapy. Conclusion: In our study, we found that female patients have more comorbidities, hepatosteatosis is observed with increased frequency, blood glucose control of diabetic patients was impoved, and patients are at risk especially for metabolic syndrome components.