Doğrudan yabancı yatırımlar ve portföy yatırımlarının pay piyasa getirisine etkisi: BRICS-T ülkeleri üzerine ekonometrik bir analiz
The effect of foreign direct investment and portfolio investment on stock market returns: An econometric analysis on BRICS-T countries
  1. Tez No: 658711
  2. Yazar: EROL KÖYCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MESUT KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Portföy Yatırımları, Pay Piyasası Getirileri, BRICS-T Ülkeleri, Panel Veri Analizi, Foreign Direct Investments, Portfolio Investments, Stock Market Returns, BRICS-T Countries, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Küreselleşme ile birlikte serbest ekonominin benimsenmesi ve yabancı yatırımcılara sınır ötesi ülke kapılarının açılması, özellikle gelişmekte olan ekonomiler için büyük öneme sahiptir. Yüksek getiri potansiyeline sahip ve cazip fırsatları bünyesinde barındıran gelişmekte olan ülkeler, tasarruf açıklarını giderebilmek ve ekonomik olarak büyüyebilmek için yabancı kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar. Gelişmekte olan ülkeler ihtiyaç duydukları bu kaynağa, doğrudan yabancı yatırımlar olarak ulaşabilecekleri gibi portföy yatırımları olarak da ulaşabilmektedirler. Gelişmekte olan ülkelere yapılan yabancı yatırımların, literatürde bir çok araştırmacının dikkatini çektiği görülmektedir. Özellikle, yabancı yatırımların ekonomik büyümeye etkisinin incelendiği çalışmalarda genel olarak, yabancı yatırımların ekonomiyi olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşıldığı görülmektedir. Öte yandan bir ülkede ekonomik sistemin doğru ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gelişmiş bir finansal piyasaya da ihtiyaç duyulabilmektedir. Finansal piyasalar içerisinde, riski seven yabancı yatırımcı en çok pay piyasasını tercih etmektedir. Özellikle Dünya Bankası ve Merkez Bankaları tarafından düzenli olarak yayınlanan verilerle pay piyasasında yapılan alım-satımlar kamuya şeffaf bir şekilde paylaşılmakta ve her geçen gün finansal piyasalar içinde pay piyasası öncü gösterge konumunda olmaktadır. Bu çalışmada 2000-2018 döneminde BRICS-T ülkeleri olarak da ifade edilen, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye ülkelerine yapılan doğrudan yabancı yatırımlar ve portföy yatırımlarının pay piyasa getirisine etkisi panel regresyon analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; portföy yatırımları ile pay piyasa getirisi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki tespit edilirken, doğrudan yabancı yatırımlar ile pay piyasa getirisi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization, the adoption of a free economy and the opening of crossborder country gates to foreign investors are of great importance especially for developing economies. Developing countries with high return potential and attractive opportunities need foreign resources to overcome their savings gap and to grow economically. Developing countries can access this resource they need either as foreign direct investments or as portfolio investments. It is seen that foreign investments made in developing countries attract the attention of many researchers in the literature. In particular, studies examining the effects of foreign investments on economic growth generally conclude that foreign investments affect the economy positively. On the other hand, a developed financial market may be needed for the proper and healthy functioning of the economic system in a country. Among the financial markets, risk-loving foreign investors prefer mostly the stock market. With the data regularly published by the World Bank and Central Banks, trades in the stock market are shared with the public transparently and the stock market is the leading indicator in the financial markets day by day. In this study, the effect of foreign direct investments and portfolio investments on stock market return in Brazil, Russia, India, China, South Africa and Turkey, also referred to as BRICS-T countries in the period 2000-2018 has been examined by panel regression analysis. As a result of the analysis, a significant and positive relationship between portfolio investments and stock market return has been determined, while a significant relationship between foreign direct investment and stock market return has not been determined.