Devlet üniversitelerinin stratejik planlarının tutarlılık açısından değerlendirilmesi
The evaluation of strategic plans of state universities' in terms of consistency
- Tez No: 658727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Stratejik planlarda tutarlılık, Stratejik yönetim, Çevre algısı, GZFT, Devlet üniversiteleri, Consistency in strategic plans, Strategic management, Environmental perception, SWOT, State universities
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yükseköğretim kurumlarınca hazırlanan stratejik planların incelenerek, planların içeriğinde yer alan ana unsurlar arasında bir tutarlılık olup olmadığını ve dolayısıyla hazırlanan stratejik planların strateji olgusunun doğasına uygun ve bilinçli bir çabanın ürünü olarak hazırlanıp hazırlanmadığını ortaya koymaktır. Yöntem: Devlet üniversitelerinin stratejik planlarını belge incelemesine tabi tutarak, betimsel analiz yöntemiyle çözen bu çalışmada, kurumların vizyon ve misyonlarının stratejik amaçlara ve hedeflere ışık tutup tutmadığını ve çevre algısı ile stratejik amaçlar arasında bir ilişki kurulup kurulmadığı sorularına yanıt aranmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda elde edilen bulgular incelendiğinde, analize konu edilen çoğu devlet üniversitesinin son plan dönemlerinde kurumlarca belirlenen stratejik amaçların vizyonları ile uyumunun orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde kurumların çevre algısı ile amaç ve hedef uyumları incelendiğinde ise incelenen kurumlardan, bir üniversite hariç, diğer kurumların çevre algısına uygun bir şekilde amaç ve hedef tayin ettikleri tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: İncelenen yükseköğretim kurumlarının stratejik planlarında büyük oranda tutarlılık olduğunu ve çoğunun strateji olgusunun doğasına uygun bilinçli bir şekilde hazırlanarak arzu edilen amaçları doğuracağını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the strategic plans developed by higher education institutions and determine whether there is a consistency between the main elements in the content of the plans and whether the strategic plans are developed as a product of a conscious effort following the nature of the strategy phenomenon. Method: In this study, which examines the strategic plans of state universities' with descriptive analysis method, by subjecting them to document analysis, it was sought to answer whether the vision and mission of the institutions shed light on their strategic goals and objectives and whether there is a relationship between SWOT and strategic goals. Results: The consistency between the strategic goals and vision statements in the selected universities' strategic plans is medium. Similarly, the universities have determined their goals and objectives consistent with the perception of the environment. Conclusion and Suggestions: It is possible to say that there is a great deal of consistency in higher education institutions' strategic plans. Most of them are developed consciously following the strategy phenomenon's nature and probably will bring the desired goals.