Ömer Nasuhi Bilmen'in kelâm düşüncesinde yenilik
Reform in Ömer Nasuhi Bilmen's kalam thought
- Tez No: 658901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN ÖZDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Yeni İlm-i Kelâm, Ömer Nasuhi Bilmen, Ruh, İsbât-ı Vâcib, Kalam, New Ilm al-Kalam, Ömer Nasuhi Bilmen, Soul, Proof for the Existence of God
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Cumhuriyet'e geçiş dönemine tanıklık etmiş ve bu dönemde önemli görevlerde bulunmuş ola Ömer Nasuhi Bilmen, başta İslâm hukûku olmak üzere, tefsîr, hadis, kelâm gibi muhtelif alanlara yönelik eserler kaleme almış çok yönlü alimlerimizdendir. Ömer Nasuhi, Yeni İlm-i Kelâm alanına dâir eser ve makaleler kaleme alan dönemin önemli isimlerindendir. Bu çalışmada, Bilmen'in Yeni İlm-i Kelâm meselelerinden hangilerini, nasıl ve ne düzeyde ele aldığı ortaya koyulmaktadır. Bunun yanı sıra yaşadığı dönem itibariyle hem batıda hem de İslâm dünyasında gündem olan tartışmalı konulara, yeni dinî akımlara ve İslâmiyet'e dâir ileri sürülen iddia ve eleştirilere karşı ortaya koyduğu tavır, niteliği ve yöntemi itibariyle ele alınmaktadır. Aynı zamanda Yeni İlm-i Kelâm meseleleriyle ilgilenen dönemin muhtelif âlimlerinin görüşlerine değinilerek Bilmen'in söz konusu görüşleri ile mukâyese edilmektedir. Giriş bölümünde Ömer Nasuhi Bilmen'in hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri ele alınmakta, yaşadığı dönemin sosyo-politik durumunu ortaya koyması açısından bazı anekdotlara yer verilmektedir. Birinci bölümde ise klasik kelâm konuları çerçevesinde yenilik fikrine nasıl baktığı; ilâhiyat, nübüvvet ve âhiret meseleleri bağlamında ortaya koyulmaktadır. İkinci bölümde ise Yeni İlm-i Kelâm dönemi meselelerine yaklaşımı ve söz konusu meseleleri ele alış şekli değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ömer Nasuhi Bilmen, a recent era scholar who witnessed the transition period to the Republic and held important positions during this period, wrote works on various fields, notably Islamic law. Ömer Nasuhi Bilmen is one of the significant scholars of the period who wrote works and articles on the New Ilm al-Kalam field. In this study, which of the New Ilm al-Kalam issues, how and what extent Bilmen dealt with them is revealed. Besides, the attitude he has put forward against the controversial issues, new religious movements, and the claims and criticisms made against Islam, which have been on the agenda both in the West and in the Islamic world, are discussed in respect of quality and method. At the same time, the views of various scholars of the period who dealt with the New Ilm al-Kalam issues were mentioned and compared with the comments of Bilmen. In the introduction part, the life of Ömer Nasuhi Bilmen, his scientific personality, and works are discussed, and some anecdotes are included in terms of revealing the sociopolitical situation of the period he lived. In the first part, his perspective on the idea of reform within the framework of classical theological subjects is presented in the context of theology, prophethood, and the hereafter. In the second part, his approach to the issues of the New Ilm al-Kalam period and the way he deals with these issues are evaluated.